“Τα παιδιά του δρόμου ως άτομα με δικαιώματα”

  • Τα παιδιά του δρόμου δεν είναι μόνο τα παιδιά που ζουν στο δρόμο. Είναι τα παιδιά που “συνδέονται” με πολλούς τρόπους με τη ζωή στο δρόμο – κάποια ζουν στο δρόμο, κάποια εργάζονται στο δρόμο. Είναι παιδιά που διατηρούν σχέσεις με την οικογένειά τους και εκείνα που έχουν χάσει κάθε επαφή.
  • Η εκτίμηση της UNICEF για το 2005 είναι ότι υπήρχαν 100 εκατομμύρια παιδιά στο δρόμο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσα παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τους δρόμους για την επιβίωση ή την ανάπτυξη τους. Οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και την πόλη, εξαιτίας των διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών. Επιπλέον, ο υπολογισμός του αριθμού των παιδιών του δρόμου είναι αρκετά δύσκολος λόγω της κινητικότητας τους και της έλλειψης μόνιμης θέσης.
  • Παιδιά στο δρόμο υπάρχουν σε όλες τις χώρες, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά του δρόμου είναι ευρύτερα γνωστά ως φυγάδες ή με τον όρο “ανεξάρτητη νεολαία”. Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι διαφορετικά από τα προβλήματα των παιδιών σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, όμως όλα συνδέονται με τη ζωή στο δρόμο.
  • Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά στο δρόμο, όπως η φτώχεια, η διάλυση της οικογένειας, η βία, ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και ο εξαναγκασμός σε γάμο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης παράγοντες που οδηγουν τα παιδιά στο δρόμο, όπως η οικονομική ανεξαρτησία, οι φιλίες, η περιπέτεια και η ζωή της πόλης. Μέσα από ένα συνδυασμό αυτών των παραγόντων ώθησης και έλξης, τα παιδιά αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με το δρόμο.
  • Τα παιδιά του δρόμου υιοθετούν πολλές τακτικές που απαιτούνται για την επιβίωση στους δρόμους, όπως η επαιτεία, η άσκοπη περιφορά και η διανυκτέρευση (ύπνος) σε υπαίθριους χώρους. Με την ποινικοποίηση αυτής της συμπεριφοράς επιβίωσης, η κοινωνία αποξενώνει τα παιδιά του δρόμου και τα στιγματίζει. Τα παιδιά του δρόμου βλέπουν τους εαυτούς τους ότι είναι σε θέση να συμβάλουν θετικά στην κοινωνία παρά την συχνά αρνητική στάση απέναντί τους.
  • Μερικά παιδιά του δρόμου κάνουν χρήση ουσιών ως ένα μέσο αντιμετώπισης της καθημερινής σκληρής πραγματικότητας της ζωής του δρόμου και αυτό καθιστά συχνά τα παιδιά παραβάτες. Η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει τους λόγους της συμπεριφοράς των παιδιών του δρόμου και να παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη.
  • Τα παιδιά του δρόμου συχνά βιώνουν την άμεση έκθεση στη βία. Η βία αποτελεί έναν από τους παράγοντες που τα ώθησε στο δρόμο, ίσως μέσω της οικογενειακής βίας ή ενός πολέμου. Όμως η βία είναι επίσης μια πρόκληση που τα παιδιά αντιμετωπίζουν και στο δρόμο αφού έχουν επανειλημμένα αναφερθεί περιστατικά βίας που υφίστανται από τα χέρια ενηλίκων, από την αστυνομία αλλά και από άλλα παιδιά του δρόμου.
  • Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα παιδί του δρόμου είναι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση του ως ένα άτομο με δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά του δρόμου έχουν δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δικαιώματα που κατέχουν όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, πολλές πολιτικές κυβερνήσεων δεν αντικατοπτρίζουν την ισότητα των δικαιωμάτων.

CSC_T1_1CSC_T2_2CSC_T2_4.pngCSC_T2_1.pngCSC_T1_2CSC_T1_13CSC_T1_10CSC_T1_5CSC_T1_6CSC_T1_7CSC_T1_9CSC_T2_6CSC_T2_8CSC_T2_9streetchildrenday.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!