Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας, της εμπορίας ανθρώπων, του ρατσισμού και των διακρίσεων εξακολουθούν να υφίστανται σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland . Η ανεργία και η φτώχεια σε πολλές χώρες καλλιεργούν τον εξτρεμισμό και τις συγκρούσεις. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη συγκεντρωτική ανάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, με βάση τα συμπεράσματα των οργάνων παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία και τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, ο κ. Jagland προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν παρόμοιες συγκρούσεις στην Ευρώπη: “Η έλλειψη δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και του ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος προκάλεσε εκτεταμένη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας”. Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: “Καλώ τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εγκρίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του μοναδικού Συστήματος της Σύμβασης της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ασφάλειας που πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών. Μαζί, θα πρέπει να επαναφέρουμε την Ευρώπη στο δρόμο της ενότητας και της συνεργασίας, η οποία θα βασίζεται σε κοινές αξίες, πρότυπα και νομικές υποχρεώσεις “, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Η έκθεση, στην οποία γίνεται μια σειρά συστάσεων σχετικά με το πώς το Συμβούλιο μπορεί να παρέχει πιο γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια στα 47 κράτη-μέλη του, θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης των Υπουργών Εξωτερικών στις 6 Μαΐου στη Βιέννη.

State of Democracy, Human Rights and the Rule of Law in Europe

hub.coe.int

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2019

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!