Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

socialpolicy.gr, Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του ΔέρματοςΔιοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) από τις 5 έως τις 9 Μαίου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μελανώματος (5 Μαίου), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων, και του καρκίνου του δέρματος εν γένει.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

  • ΟΙ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις: αυτές οι πολύ συχνές δερματικές βλάβες δεν είναι καρκίνοι του δέρματος. Κάποιες από αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος.

• Τι είναι;

Η ακτινική υπερκεράτωση ή ηλιακή υπερκεράτωση εμφανίζεται τοπικά στην επιφάνεια του δέρματος και έχει όψη κρούστας, ενώ επανέρχεται και επιμένει. Είναι τραχιά στην αφή (σαν υαλόχαρτο). Αποτελεί προειδοποίηση του δέρματος το οποίο έχει χάσει τις φυσικές του ικανότητες άμυνας έναντι των ακτινών UV

Αποτελούν συνέπεια παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων εκθέσεων στον ήλιο. Εμφανίζονται στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες.

• Ποιους προσβάλλει;

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι πολύ συχνές στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα τα οποία εκτίθενται στον ήλιο. Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και είναι συχνότερες σε ορισμένα επαγγέλματα: στους αγρότες, ναυτικούς, αθλητές οι οποίοι εργάζονται στην ύπαιθρο, οικοδόμους, κλπ.

• Είναι σοβαρό;

Η ακτινική υπερκεράτωση μαρτυρά αλλοίωση των ιστών, η οποία προκαλείται από τις ακτίνες UV. Το δέρμα παρουσιάζει σε αυτή την περίπτωση αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων.

Οι δερματολόγοι συνιστούν την αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων και την τακτική παρακολούθηση των ασθενών.

  • ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Τα καρκινώματα: τα συχνότερα αλλά πιο εύκολα θεραπεύσιμα όταν η διάγνωση γίνεται νωρίς.

• Τι είναι;

Είναι οι συνηθέστερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Προκαλούνται κυρίως από συχνή και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι το πιο διαδεδομένο: αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος. Ευνοείται από τα ηλιακά εγκαύματα κατά την ενήλικη ζωή και το 20% των ατόμων άνω των 50 ετών προσβάλλεται… Δε γίνονται μεταστάσεις.

Το επιδερμοειδές καρκίνωμα (10% των περιπτώσεων) ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους και σε ορισμένα σημεία, όπως το αυτί ή τα χείλη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μεταστάσεων.

• Ποιους προσβάλλει;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητες να προσβληθούν. Ωστόσο τα καρκινώματα είναι συχνότερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο.

• Είναι σοβαρό;

Τα καρκινώματα σπανίως είναι θανάσιμα. Εξελίσσονται αργά. Η έγκαιρη διάγνωση δίνει δυνατότητα ευκολότερης θεραπείας και αυξάνει τις πιθανότητες ίασης. Επομένως, αν ανακαλύψετε κάποιο ύποπτο σημάδι, είναι απολύτως απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο σας. Σε περίπτωση αργοπορημένης διάγνωσης, δεδομένης της συχνής τους εμφάνισης στο πρόσωπο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μόνιμες ή αντιαισθητικές ουλές.

  • ΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το μελάνωμα: μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

• Τι είναι;

Πρόκειται για κακοήθη όγκο των μελανοκυττάρων, που είναι τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (χρωστική που προκαλεί το μαύρισμα). Συνήθως εκδηλώνεται με μια καφέ ή μαύρη κηλίδα, είτε σε υγιές δέρμα είτε σπανιότερα μέσω κάποιας προϋπάρχουσας ελιάς. Το μελάνωμα ευνοείται από έντονες, μικρής διάρκειας εκθέσεις στον ήλιο, ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα

• Ποιους προσβάλλει;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητες να προσβληθούν. Και σε αντίθεση με τα καρκινώματα, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία: αν και το ήμισυ των μελανωμάτων εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στους νέους (σπανίως στα παιδιά, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση εκτιμάται ότι είναι τα 30 έτη).

• Είναι σοβαρό;

Αν και είναι ο σπανιότερος καρκίνος του δέρματος, το κακοήθες μελάνωμα θεωρείται ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος. Καθώς μπορεί να προκαλέσει μετάσταση, πρέπει να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν. Όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ίασης.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, είναι δυνατή η πλήρης ίαση ενός μελανώματος αν η θεραπεία πραγματοποιηθεί στο πρώτο στάδιό του. Επομένως, αν ανακαλύψετε κάποιο ύποπτο σημάδι, είναι απολύτως απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο σας.

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα, θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Πηγές:  sansimera.gr, myskincheck.gr

Διαβάστε Επίσης  Οργανώσεις στην Ελλάδα - Εθνικοί και Διεθνείς Φορείς Υγείας προειδοποιούν: Οι διακρίσεις δεν προστατεύουν από τον covid-19

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!