Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης

ευρωπαϊκό-παρατηρητήριο-για-την-έλλειψη-στέγης

Ιδρυθέν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους (FEANTSA– European Federation of National Organisations working with the homeless), το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης/ European Observatory on Homelessness διενεργεί υπερεθνική έρευνα στους τομείς της έλλειψης στέγης και του στεγαστικού αποκλεισμού.

Η ακαδημαϊκή έρευνα και η έρευνα που εστιάζεται στην πρόταση και χάραξη πολιτικών (policy focused research) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των ενεργειών-έργων της FEANTSA.

H ορθή κατανόηση του φαινομένου της έλλειψης στέγης και η κριτική αποτίμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την έλλειψη στέγης αποτελούν σημεία-κλειδιά για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την καταπολέμησή της (effective homelessness strategies), την πρόληψη της έλλειψης στέγης και την προώθηση των καλών πρακτικών στις υπηρεσίες που παρέχονται στους άστεγους.

Τα όργανα της FEANTSA αποφασίζουν για την ακολουθούμενη ερευνητική στρατηγική, τα ετήσια ερευνητικά προγράμματα και τις ερευνητικές θεματικές.

Ενδεικτικά ερευνητικά έργα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Έλλειψη Στέγης (EOH) είναι τα κάτωθι:

• Ανασκόπηση της γνωσιακής βάσης σχετικά με το φαινόμενο της έλλειψης στέγης με στόχο την ενημέρωση στο πλαίσιο της Συναινετικής Διάσκεψης για την Έλλειψη Στέγης του 2010

• Η διερεύνηση των εμποδίων που τίθενται στην κοινωνική στέγαση για τους άστεγους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2011)

• Μελέτη του 2012 που διερεύνησε την καταγραφή των στοιχείων της έλλειψης στέγης στις Απογραφές που διεξήχθησαν το 2011 στην Ε.Ε.

Μία φορά κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης διοργανώνει Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συνέδριο. Το Παρατηρητήριο εκδίδει δύο τεύχη του Ευρωπαϊκού Περιοδικού για την Έλλειψη Στέγης (European Journal of Homelessness) και μία Συγκριτική Μελέτη (Comparative Study) ανά έτος.

Περισσότερες πληροφορίες:

European Observatory on Homelessness Leaflet

Διαβάστε Επίσης  Επανεκκίνηση Προγράμματος Εργασιακής Συμβουλευτικής για Ασυνόδευτους Ανηλίκους

Πηγή: feantsa.org

socialpolicy.gr

There are 2 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!