“Το σχολείο σας οφείλει περισσότερα και σας υπόσχομαι ότι θα αυτό θα γίνει” δήλωσε ο κοσμήτορας του Harvard Business School, Nitin Nohria σε ακροατήριο αποφοίτων τον Ιανουάριο του 2014, αναγνωρίζοντας και ζητώντας συγγνώμη για το προβληματικό παρελθόν του σχολείου σχετικά με την ισονομία των φύλων. Στη συνέχεια υποσχέθηκε να διπλασιάσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που ως μελέτες περιπτώσεων θα διαθέτουν μια γυναίκα σε πρωταγωνιστό ρόλο σε ποσοστό έως 20% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ποιο ακριβώς είναι το μέγεθος του προβλήματος της ανισότητας σε όλες τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων; Και τι θα χρειαστεί για να αλλάξει αυτή η πτυχή του εκπαιδευτικού συστήματος που παρέχει (ή αποκρύπτει) πρότυπα και στέλνει μηνύματα για το ποιος έχει ή δεν έχει ότι χρειάζεται για να διοικήσει μια επιχείρηση; Σημαντικές πληροφορίες παρέχει το Κέντρο για τις βραβευμένες και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις περιπτώσεις (The Case Centre) που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες επαγγελματικές σχολές και προγράμματα κατάρτισης.
Μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων (2009-2013) και σε 53 διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων επιχειρήσεων, οι γυναίκες απουσιάζουν κατά 45% – γυναίκες εμφανίζονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο μόλις σε 7 περιπτώσεις. Επιπλέον, δύο από τις επτά γυναίκες πρωταγωνιστές, ήταν στην πραγματικότητα άνδρες μιας και αλλάχτηκαν τα ονόματα και ως εκ τούτου το φύλο για να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, μόνο πέντε από τις 53 βραβευμένες περιπτώσεις στην πραγματικότητα περιγράφουν την ηγεσία γυναικών – περίπου το 9%.
Αλλά, μετρώντας τον αριθμό των ατόμων σε ηγετικούς ρόλους είναι μόνο η επιφάνεια του προβλήματος. Τέσσερα βασικά σημεία όπου το φύλο διαδραματίζει τεράστιο ρόλο είναι:
- Γυναίκες σε διοικητικούς ρόλους βρίσκονται κυρίως στις “ροζ” βιομηχανίες και οργανισμούς, δηλαδή σε επιχειρήσεις που απευθύνονται μονάχα στο γυναικείο πληθυσμό.
- Στις περιπτώσεις όπου μια γυναίκα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια επιχείρηση, παρατηρείται συχνά πως είναι η μοναδική γυναίκα με σημαντικό ρόλο.
- Δεν περιγράφονται εκτενώς και λεπτομερώς σε σχέση με τους αντίστοιχους άντρες πρωταγωνιστές μέσα στην ίδια μελέτη.
- Δεν υπάρχει ούτε μια σημείωση από τους καθηγητές για τις μελέτες περιπτώσεων με πρωταγωνιστές γυναίκες που να θίγουν το θέμα της ισότητας των φύλων ως ένα σημείο αναφοράς και συζήτησης. Αυτές οι σημειώσεις των διδασκάλων χρησιμοποιούνται ευρέως για να καθοδηγούν τους εκπαιδευτές για το πώς να προσεγγίζουν τις περιπτώσεις στην τάξη.
Η έλλειψη γυναικείων προτύπων είναι μια σημαντική πηγή για την προκατάληψη των φύλων. Ουσιαστικά ορίζονται πρακτικές και πρότυπα που εμφανίζονται ουδέτερα από άποψη φύλου αλλά ακούσια δίνουν προτερήματα στους άνδρες ενώ θέτουν τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση. Διαιωνίζοντας την ιδέα ότι οι άνδρες βρίσκονται στο κέντρο μιας επιχείρησης, οι μελέτες περιπτώσεων απεικονίζουν ακούσια την ισχυρή ηγεσία ως μια αρσενική υπόθεση. Η εμφάνιση μόνο ενός μοντέλου ηγεσίας σηματοδοτεί εμμέσως και στους άνδρες και στις γυναίκες, πως οι γυναίκες δεν είναι κατάλληλες για την ηγεσία, και στερεί από τα δύο εναλλακτικά πρότυπα διαφορετικούς τρόπους ηγεσίας και ανάπτυξης μιας ηγετικής ταυτότητας. Περαιτέρω, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει στις φοιτήτριες ή στους επίδοξους ηγέτες ότι το να είσαι γυναίκα αποτελεί επιπλέον ευθύνη, έτσι τους αποθαρρύνει από το να δουν μια γυναίκα σε ηγετική θέση ως αξιόπιστη πηγή γνώσης και υποστήριξης.
socialpolicy.gr