Απόδοση στα Ελληνικά Ελένη Τομπέα:
Ένας παγκόσμιος πίνακας κατάταξης για τον αγώνα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 19 Μαϊου στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITUC (International Trade Union Confederation – Διεθνής Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων) στο Βερολίνο. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Δικαιωμάτων της ITUC κατατάσσει 139 χώρες, αξιολογώντας 97 διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων (σε ποιές χώρες προστατεύονται καλύτερα, τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πράξη).
“Χώρες όπως η Δανία και η Ουρουγουάη άνοιξαν το δρόμο προς ισχυρούς νόμους προστασίας της εργασίας, όμως χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ, υστερούν”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ITUC Sharan Burrow. “Το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας αποδείχθηκε μια κακή ένδειξη για το αν τηρούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα για συλλογική διαπραγμάτευση, απεργία, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ή απλά για την ένταξη σε μια ένωση”.
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων συλλέγει στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα, για πρώτη φορά, ο Δείκτης της ITUC περί των Παγκοσμίων Εργασιακών Δικαιωμάτων παρουσιάζει προσεκτικά επαληθευμένες πληροφορίες από τους τελευταίους 12 μήνες.
Το εργατικό δίκαιο της Καμπότζης δεν καλύπτει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί σχετικά με το δικαίωμα εκλογής συνδικαλιστικού εκπροσώπου και το 2013 η κυβέρνηση αντέδρασε βίαια σε διαδηλωτές που ζητούσαν έναν αξιοπρεπή μισθό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Αυτό οδήγησε στην Καμπότζη με συνολική βαθμολογία 5 στον Δείκτη Δικαιωμάτων – η χειρότερη δυνατή βαθμολογία, ύστερα από τις χώρες όπου το κράτος δικαίου έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει.
Στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ δεν έχει ακόμα επιτρέψει τη δημιουργία σωματείων στους πολλούς διακινούμενους εργαζομένους της (μετανάστες), ενώ στη Λατινική Αμερική, η Γουατεμάλα είναι μια από τις χώρες με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, χωρίς καμία εγγύηση εργατικών δικαιωμάτων.
- Κατά το προηγούμενο έτος, κυβερνήσεις σε τουλάχιστον 35 χώρες συνέλαβαν και φυλάκισαν εργαζόμενους ως τακτική αντίστασης στις απαιτήσεις τους για δημοκρατικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας αλλά και ασφαλείς θέσεις εργασίας.
- Σε τουλάχιστον 9 χώρες, δολοφονήθηκαν και εξαφανίστηκαν εργαζόμενοι, ως τρόπος εκφοβισμού.
- Εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 53 χώρες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, στη προσπάθεια τους να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους εργασίας.
- Νόμοι και πρακτικές σε τουλάχιστον 87 χώρες εξαιρούν ορισμένο τύπο εργαζομένων από το δικαίωμα της απεργίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν κάθε χώρα μπορεί να βελτιώσει τη μεταχείριση των εργαζομένων της. Μόνο η Δανία έλαβε την καλύτερη βαθμολογία (μηδέν) για την τήρηση όλων των δεικτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων (και των 97). Παγκόσμιο δημοψήφισμα της ITUC για το 2014 έδειξε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων όλου του κόσμου, επιθυμούν από τις κυβερνήσεις περισσότερα μέτρα για να “δαμάσουν” την εταιρική εξουσία, σε μια εποχή όπου η εξουσία των εταιρειών είναι ισχυρότερη από ποτέ.
Ο Δείκτης των Παγκοσμίων Δικαιωμάτων της ITUC βαθμολογεί τις χώρες από το 1 έως το 5, σύμφωνα με 97 δείκτες, και η συνολική βαθμολογία κατατάσσει τις χώρες σε 5 θέσεις:
1 – Παράτυπες παραβιάσεις των δικαιωμάτων: 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία και η Ουρουγουάη
2 – Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων: 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ελβετίας
3 – Τακτικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων: 33 χώρες μεταξύ των οποίων η Χιλή και η Γκάνα
4 – Συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων: 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και των ΗΠΑ
5 – Καμία εγγύηση των δικαιωμάτων: 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, του Μπαγκλαντές και του Κατάρ.
Report – ITUC Global Rights Index
Πηγή: ituc-csi.org
socialpolicy.gr