Προσομοιώνοντας τα κόστη και τα οφέλη ενός Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά

Τι είναι το Βασικό Εισόδημα για Παιδιά;

Το Βασικό Εισόδημα για Παιδιά (Basic Income for Children (BIC) αποτελεί μία καθολική εισοδηματική μεταβίβαση που (θα) χορηγείται δίχως όρους σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, χωρίς έλεγχο των οικονομικών πόρων ή απαίτηση για εργασία. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται υπερβολική η υιοθέτηση του μέτρου του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά (για τις χώρες της Ε.Ε.) αλλά παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται ήδη στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ούτως ώστε να ειδωθεί ως μία μάλλον συγκρατημένη επέκταση των υφιστάμενων πολιτικών.

Το επιχείρημα υπέρ των καθολικών επιδομάτων για παιδιά είναι διττό. Από τη μία, εάν τα παιδιά μπορούν να εκληφθούν, υπό μία άποψη, ως ένα δημόσιο αγαθό, η μετακύλιση μέρους της οικονομικής επιβάρυνσης από τις οικογένειες στο κοινωνικό σύνολο θα ενισχύσει την κοινωνική πρόνοια, συνεισφέροντας στην οριζόντια ισονομία (horizontal equity). Από την άλλη πλευρά, καθώς τα καθολικά επιδόματα για παιδιά «υπερπηδούν» τα κενά κάλυψης που σχετίζονται με τις επιλεκτικές επιδοματικές πολιτικές, βελτιώνουν τη θέση των οικογενειών που βρίσκονται στο κατώτατο άκρο της εισοδηματικής κλίμακας, που συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν ή είναι μη-επιλέξιμες για ενίσχυση υπό τις ρυθμίσεις των επιλεκτικών επιδοματικών πολιτικών, συνεισφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο στην κάθετη ισονομία (vertical equity).

Για ποιο λόγο πρέπει να υιοθετηθεί ένα Πανευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα για Παιδιά;

Στην έκθεσή τους προς την Ε.Ε. το 2010 οι Anthony B. Atkinson και Eric Marlier υποστηρίζουν θερμά την υιοθέτηση του Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά από την Ε.Ε. ως μία «θεμελιωμένη πρόταση», και ως αποτέλεσμα το μέτρο του Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά βρίσκεται πλέον στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει το ζήτημα της υιοθέτησης ενός Πανευρωπαϊκού Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά: «μπορεί να αποτελεί την απόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δέσμευση της στην παιδική προστασία, στο μέλλον, και θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση της παιδικής φτώχειας. Θα μπορούσε επίσης να καταδείξει την αλληλεγγύη που υφίσταται μεταξύ ανθρώπων με και δίχως παιδιά.

Στην αρχική εκδοχή του Προγράμματος Βασικού Εισοδήματος για Παιδιά των Atkinson και Marlier, κάθε Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. θα απαιτείται να διασφαλίζει δίχως όρους ένα βασικό εισόδημα για κάθε παιδί. Ενώ η εφαρμογή του μέτρου θα εναποτίθεται στα κράτη-μέλη, το πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό. “Χρησιμοποιούμε μία διαφορετική προσέγγιση για να προσομοιώσουμε τις επιδράσεις ενός κοινού επιδόματος για παιδιά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε (σύγκριση κόστους – οφέλους)”…

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 __________

Πηγή: http://www.unicef.org/socialpolicy/index_71776.html

Διαβάστε Επίσης  Work4Psy - An innovative model for career counselling services to Mental Health NEETs

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!