Το debate για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Debate υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των Jean-Claude Juncker-υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Martin Schulz -σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Guy Verhofstadt -Πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, Ska Keller, υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Διεθνής Τύπος αποτίμησε θετικά την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν αποσπάσματα των τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα:

Εισαγωγική τοποθέτηση

“Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επελέγη ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος. Καλώ τους ευρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Ανεργία – Ανεργία Νέων

Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία στην Ευρώπη είναι δομική. Στηρίζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό new deal για ενίσχυση της απασχόλησης που να περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε με την καταστροφική λιτότητα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδίως εκρηκτικές διαστάσεις της στο νότο.

Χρέος – Βιωσιμότητα Χρέους

Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι Φερχόφσταντ νομίζει ότι είναι καινούριες, αλλά είναι πολύ παλιές που μας οδήγησαν στην κρίση, στην κρίση του ΄29 στη χρηματοπιστωτική φούσκα στην Αμερικής. Είναι ιδέες που έχουν θέσει την Ευρώπη σε μεγάλο κίνδυνο. Να σταματήσουμε τη λιτότητα, να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους. Με μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση ανάλογη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953 όπου διεγράφη μέρος του χρέους, δόθηκε μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου και ρήτρα ανάπτυξης.

Στήριξη κομμάτων από τράπεζες/ Τραπεζική κρίση

Και δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, κ. Φέρχοφστατ, χτίστηκε από τα κόμματα που υποστηρίζονταν από τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Όμως αποδείχτηκε ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν καταστροφικό.

Ευρωσκεπτικισμός

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού είναι έχει αιτίες και υπαίτιους. Ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στους κυβερνώντες της Ευρώπης και την λιτότητα. Εμείς λέμε ότι την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντας πολιτική, όχι εμμένοντας στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Ουκρανία

Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό είναι πισωγύρισμα. Ανοίγεται πληγή στην καρδιά της Ευρώπης. Απέναντι σε αυτή την απειλή ούτε απειλές ούτε κυρώσεις, αλλά διάλογος και διπλωματία. Να μην αποδεχτούμε την άνοδο νεοναζί σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, να μη αναγνωρίσουμε τέτοια κυβέρνηση. Να δοθεί δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να είναι ο μόνος κυρίαρχος που θα αποφασίσει για το μέλλον του. Διάλογος στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, να μην υπάρχει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από τη Ρωσία, να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη.

Αυτοδιάθεση – Δημοψηφίσματα Ανεξαρτητοποίησης

Η ευρωπαϊκή αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Οι συγκρούσεις, οι εντάσεις ανάμεσα σε λαούς και έθνη δεν μπορούν ποτέ να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνεται η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Σεβασμός στη θέληση πολιτών, ταυτόχρονα σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Για την περίπτωση της Καταλονίας, μια πιο ενισχυμένη αυτονομία στα πλαίσια μίας ομοσπονδιακής κοινότητας. Κάτι παρόμοιο και με την υπόθεση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, όχι πεδίο αντιπαράθεσης.

Μεταναστευτικό ζήτημα

Είναι παράξενο να προσπαθούμε να λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα όταν στη ΕΕ συμμετέχουμε σε εστίες έντασης όπως στη Λιβύη. Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική της καταστολής. Πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του ασύλου, να δοθούν κονδύλια και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης. Γιατί Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη.

Δημοκρατικότητα/ Έλλειμμα δημοκρατίας

Πρώτα από όλα μία Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της. Μία Ευρώπη των λαών. Με ενίσχυση δημοκρατίας και συμμετοχή. Το Κοινοβούλιο θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις, οι πολίτες θα αποφασίζουν για τα κρίσιμα ζητήματα με δημοψηφίσματα. Θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την καταστρόικα όπως την λένε, θα προχωρήσουμε σε μία διαδικασία ευρωπαϊκής διάσκεψης για βιώσιμη λύση για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα EU4Health: το Συμβούλιο καθόρισε τη διαπραγματευτική του θέση

Be the first to comment on "Το debate για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!