1 εβδομάδα κάτω από το όριο της φτώχειας

Η Βρετανή εικονογράφος Lottie Stoddart και η ρεπόρτερ Josh Barrie κατέγραψαν τα γεύματα που έφαγαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, προσπαθώντας να διαπιστώσουν τους περιορισμούς που υφίστανται όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ήταν μια πρόκληση πέντε ημερών, μια προσπάθεια να ζήσουν με μόλις 1 λίρα (1,70 δολάρια) την ημέρα, με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

“Η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα της προσπάθειας μου να ζήσω με ελάχιστα. Άρχισα  τη Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανυπομονούσα πλέον να σταματήσω να καταναλώνω υπέρμετρες ποσότητες αμύλου,  κατεψυγμένα λαχανικά και άγευστα φιλέτα λευκού ψαριού, κατώτατης ποιότητας”.

Ωστόσο, για σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βρετανία,  η κακή αυτή διατροφή είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και για πολύ περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μια τέτοια λίστα με ψώνια θα ήταν καθόλα ευπρόσδεκτη…

“Γυρίζοντας τα σούπερμαρκετ με μόλις 5 λίρες για να περάσω 5 ημέρες αγοράζοντας τρόφιμα ήταν κάτι περισσότερο από μια δοκιμασία της μαγειρικής μου τέχνης.Ήταν μια δοκιμασία χαρακτήρα, μια πειθαρχία που έπρεπε να επιβάλω στον εαυτό μου για να διασφαλίσω πως δεν θα λιποθυμούσα από την πείνα. Και αυτά είναι ότι αγόρασα: 6 φιλέτα ψαριού: 1,62 λίρες,  1 κιλό κατεψυγμένα λαχανικά: 75 λεπτά, άσπρο ρύζι:40 λεπτά, 6 αυγά: 1 λίρα, 500 γρ.ζυμαρικά (σε προσφορά): 29 λεπτά, 3 κουτιά φασόλια(σε προσφορά): 69 λεπτά και 2 μήλα, 24 λεπτά. Σύνολο: 4,99 λίρες-ένα καλάθι με χαμηλής ποιότητας τρόφιμα στο σύνολο τους.

Αυτόν τον οικονομικό περιορισμό αντιμετωπίζει ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία κάθε μέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για πολλά άτομα που ζουν σε κοινότητες της υποσαχάριας Αφρικής θα ήταν πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας.

Σίγουρα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη συνεχή πείνα και δυστυχία επιβάλλοντας από μόνοι μας στον εαυτό μας μια περίοδο περιορισμένης κατανάλωσης τροφίμων, αναφέρει η Βρετανή ρεπόρτερ, αλλά η εκστρατεία Live Below the Line τουλάχιστον βοηθά να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για τη φτώχεια και ίσως δίνει μια μικρή γεύση στους “προνομιούχους” για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια κόσμου. Και φυσικά πάνω απ ‘όλα, συγκεντρώνει έσοδα ζωτικής σημασίας για εκείνους που το έχουν ανάγκη”. 

“Αυτή την εβδομάδα ένιωσα κατάθλιψη, κούραση και έλλειψη τροφής. Λαχταρούσα ένα ποτήρι κρασί, φρέσκα φρούτα και μια χούφτα αμύγδαλα. Κάτι με πραγματική γεύση”.

Lottie Stoddart, who wonderfully illustrated her week, felt the same. She told me: ‘It was not just a hungry week, but one completely lacking in choice or flavour. I’d never realized how much of an effect it would have on my mood, which grew dramatically worse through the week, affecting my drive and my drawing. – See more at: http://newint.org/blog/2014/05/07/living-below-the-line/#sthash.pd4j2G3D.dpuf

Η Lottie Stoddart, η οποία εικονογράφησε τη δική της εβδομάδα, αισθάνθηκε το ίδιο. “Δεν ήταν μόνο μια πεινασμένη εβδομάδα, αλλά και μια εβδομάδα χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή γεύσης. Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει πόση επίδραση θα είχε στην διάθεσή μου, η οποία χειροτέρευε δραματικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, επηρεάζοντας τη θέληση μου και τα σκίτσα μου. Η πρόκληση αυτή σίγουρα μου έδωσε μια μικρή εικόνα για το τι σημαίνει να ζει κανείς κάτω από το όριο της φτώχειας”.

Πηγή: newint.org

socialpolicy.gr

Save

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα για την καταπολέμηση της φτώχειας 2020 | Κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη για όλους

Be the first to comment on "1 εβδομάδα κάτω από το όριο της φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!