Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παιδιών στην Ελλάδα υποφέρει από τις συνέπειες της τετραετούς οικονομικής κρίσης και οι οικογένειές τους αγωνίζονται σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, “παλεύοντας” με την ανεργία και την ύφεση, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, περίπου 686.000 ελληνόπουλα (35,4% επί του συνόλου), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Με περίπου το 28% της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα να παραμένουν σήμερα άνεργοι, ο αριθμός των ανηλίκων που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά ανέργων έχει αυξηθεί κατα 70% μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών επιδεινώθηκαν δραματικά αφού οι γονείς τους έχασαν τις δουλειές τους, καθώς και την κοινωνική τους ασφάλιση και την ασφάλιση υγείας, ως αποτέλεσμα απότομων μειώσεων των παροχών κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι (εκ του συνόλου των 10 εκατομμυρίων του πληθυσμού) στην Ελλάδα να έχουν χάσει πρόσβαση στην ασφάλιση.
Με τις αποταμιεύσεις τους να εξαντλούνται, πολλές ελληνικές οικογένειες που απέτυχαν να λάβουν οικονομική υποστήριξη από τους υπερχρωμένους τους εργοδότες, στράφηκαν προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για τρόφιμα, είδη ένδυσης, υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη.
Υπάλληλοι των ΜΚΟ στην Ελλάδα μιλούν για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 δούλευαν περίπου 6.000 ανήλικοι. Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις έχουν τοποθετήσει το ποσοστό αρκετά πάνω από 100.000. Τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου έχουν επίσης αυξηθεί. Στατιστικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το 11,4% του πληθυσμού των σπουδαστών στην Ελλάδα διέκοψαν τις σπουδές τους το 2012.
Ο διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS (φιλανθρωπική οργάνωση που έχει εδώ και τρεις δεκαετίες συμβάλει στην οικοδόμηση μόνιμων κατοικιών για παιδιά που έχουν ανάγκη- παιδιά ορφανά , εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν είναι σε θέση να τα φροντίσουν) εκφράζει τις ανησυχίες του για τις οικογένειες που στο παρελθόν ανήκαν στη μεσαία τάξη, αλλά πλέον ανήκουν στην τάξη των “νεόπτωχων” της εποχής. Πρόκειται για οικογένεις που πέρασαν σε κατάσταση φτώχειας λόγω της κρίσης και όχι λόγω των παραδοσιακών παραγόντων που οδηγούν στην οικογενειακή φτώχεια, όπως το μετανευστικό υπόβαθρο, η κατάσταση της μονογονεϊκότητας και ο εθισμός στα ναρκωτικά ή το αλκόολ.
Από το 2011, ο φιλανθρωπικός οργανισμός έχει επεκτείνει το πρόγραμμά του για τη δημιουργία κέντρων υποστήριξης οικογενειών που χρειάζονται κυρίως οικονομική βοήθεια. Επί του παρόντος, τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν περίπου 1.800 τέτοιες οικογένειες, με τον αριθμό αυτό να έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Πηγή: neweurope.eu
socialpolicy.gr