Γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας & Miss Representation

Ο αναλφαβητισμός των μέσων επικοινωνίας Εστίαση στις έμφυλες διακρίσεις , socialpolicy.gr“Έμφυλος” γραμματισμός στα media είναι η ικανότητα για ανάλυση και αξιολόγηση των έμφυλων στερεοτύπων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

*Η ταινία Miss Representation, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την Jennifer Siebel Newsom, εκθέτει πώς τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης συμβάλλουν στην υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και επιρροής στην Αμερική. Η ταινία παρουσιάζει τις περιορισμένες και συχνά υποτιμητικές απεικονίσεις των γυναικών και των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες πασχίζουν και πετυχαίνουν όλο και πιο δύσκολα ηγετικές θέσεις, με τη μέση γυναίκα να δυσκολεύεται να αισθανθεί σίγουρη για τον εαυτό της.

Σε μια κοινωνία όπου τα μέσα ενημέρωσης είναι η πιο πειστική δύναμη διαμόρφωσης πολιτιστικών προτύπων, το συλλογικό μήνυμα που νέες γυναίκες και άνδρες λαμβάνουν συντριπτικά, είναι ότι η αξία και η δύναμη μιας γυναίκας βρίσκονται στα νιάτα, στην ομορφιά και τη σεξουαλικότητα, και όχι στην ικανότητα της ως ηγέτης.

Ενώ οι γυναίκες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ηγεσία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμα ενενηκοστή στον κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα εθνικά νομοθετικά σώματα, με τις γυναίκες να κατέχουν μόνο το 3% των θέσεων με επιρροή στα mainstream μέσα ενημέρωσης και το 65% των γυναικών και κοριτσιών να εμφανίζουν συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών.

Πηγή: therepresentationproject.org

socialpolicy.gr

Save

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!