Η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες βοηθά στην αντιμετώπιση της κλινικής κατάθλιψης

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders , η οικοδόμηση μιας ισχυρής σύνδεσης σε μια κοινωνική ομάδα βοηθά στη θεραπεία των ασθενών με κλινική κατάθλιψη όπως και στην πρόληψη μιας υποτροπής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland, στα πλαίσια του προγράμματος “Social Interactions, Identity & Well-Being” (Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, Ταυτότητα & Ευεξία) που υποστηρίζεται από το Καναδικό Ινστιτούτο Προηγμένων Ερευνών, διεξήγαν δύο έρευνες με τη συμμετοχή ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος. Οι ασθενείς είτε προσχώρησαν σε μια κοινωνική ομάδα που ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως το ράψιμο, τη γιόγκα, τον αθλητισμό και την τέχνη ή μετείχαν σε ομαδική θεραπεία σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στα ερωτηματολόγια της έρευνας και δεν ταυτίστηκαν έντονα με την κοινωνική ομάδα όπου συμμετείχαν, είχαν περίπου 50% πιθανότητα συνέχισης της κατάθλιψης (κριτήρια κλινικής κατάθλιψης) ένα μήνα αργότερα, σε αντίθεση με το ένα τρίτο των ασθενών, οι οποίοι ανέπτυξαν μια ισχυρότερη σύνδεση με την ομάδα. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς ανέφεραν ότι η ομάδα, τους έκανε να νιώθουν υποστήριξη γιατί όλα τα μέλη συνδέονταν με τη συμμετοχή τους σε κάτι κοινό.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες εξέταζαν τη σημασία των κοινωνικών δεσμών για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης, η νέα μελέτη εξετάζει και διαπιστώνει τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων παρά τη σημασία της ταυτότητας που προσδιορίζει μια κοινωνική ομάδα.

Τα επόμενα ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ερευνητές είναι ποιοι παράγοντες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μια ομάδα και να υιοθετήσουν την ταυτότητά της, και πώς αυτό τους οδηγεί στο να αναπτύσσουν μια αίσθηση υποστήριξης, την αίσθηση πως ανήκουν κάπου, πως έχουν ένα σκοπό και νόημα στη ζωή τους. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η απάντηση να περιλαμβάνει τόσο ατομικούς παράγοντες όσο και παράγοντες της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα και πώς η ομάδα αυτή ταιριάζει με την αντίληψη ενός ατόμου για τον εαυτό του και τον κόσμο.

Πηγή: cifar.ca

Διαβάστε Επίσης  Η τυφλή υπακοή στην εξουσία: Το πείραμα του Milgram

Be the first to comment on "Η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες βοηθά στην αντιμετώπιση της κλινικής κατάθλιψης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!