Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρικές προμήθειες επείγουσας ανάγκης στα νοσοκομεία της ανατολικής Ουκρανίας

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) ξεκίνησε να παρέχει ιατρικές προμήθειες, που συμπεριλαμβάνουν επιδέσμους, επιθέματα, σύριγγες,  αντιβιοτικά και φορεία, σε τρία δημόσια νοσοκομεία στο Ντόνετσκ και ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Λουχάνσκ.

«Πολλά νοσοκομεία στο Ντόνετσκ αντιμετωπίζουν έλλειψη προμηθειών έχοντας περιθάλψει πολυάριθμους τραυματίες», δήλωσε ο Στεφάν Πρεβόστ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία. «Χρειάζονται επειγόντως προμήθειες στα νοσοκομεία, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.»

Ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας επείγουσας παρέμβασης των MSF, η οργάνωση είχε τοποθετήσει εκ των προτέρων ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν άμεσα δωρεές σε περίπτωση που θα υπήρχε κλιμάκωση της βίας.

«Η ομάδα μας παρακολουθεί στενά τις πιθανές ιατρικές ανάγκες στην ανατολική Ουκρανία και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια» συνέχισε ο Πρεβόστ. «Είμαστε σε τακτική επαφή με το ιατρικό προσωπικό στα κύρια νοσοκομεία της περιοχής σε περίπτωση που χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια από εμάς.»

Τις επόμενες ημέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ενισχύσουν την ομάδα έκτακτης παρέμβασης και θα αξιολογήσουν τις ανάγκες των δομών υγείας στις περιοχές που επλήγησαν από τις συνεχιζόμενες μάχες. Μια εξειδικευμένη ομάδα, με επικεφαλής έναν ψυχολόγο, θα αξιολογήσει επίσης τις ανάγκες ψυχικής υγείας των ανθρώπων στο Κίεβο και την Οδησσό που έχουν εκτοπιστεί ή πλήττονται από τη βία κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών.

Από το Μάρτιο, οι MSF λειτουργούν πρόγραμμα ψυχικής υγείας με συμβουλευτική στα θύματα των βίαιων γεγονότων που εξελίχθηκαν στην αρχή της χρονιάς στο Κίεβο, όπως επίσης και τεχνική και συναισθηματική υποστήριξη προς τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι παρέχουν ψυχολογική φροντίδα. Από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο, 450 επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν εκπαιδευτεί στην ψυχολογική υποστήριξη τραυματιών και όσων πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, θλίψη και άγχος.

Οι MSF εργάζονται στο Ντόνετσκ από το 2011, λειτουργώντας ένα πρόγραμμα για τη θεραπεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση εντός του τοπικού σωφρονιστικού συστήματος.

msf.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για ασφαλή σχολεία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!