Οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger και κατάθλιψη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας

Οι ενήλικες στην κατάσταση του φάσματος του αυτισμού γνωστή ως σύνδρομο Asperger, εμφανίζουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αυτοκτονικό ιδεασμό σε σχέση με τους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλης κλίμακας κλινική μελέτη του είδους που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για κατάλληλο σχεδιασμό υπηρεσιών που να υποστηρίζει αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το σύνδρομο Asperger στην ενήλικη ζωή συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη, όμως λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη συνολική εμπειρία ζωής των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο, όσον αφορά τον αυτο-αναφερόμενο αυτοκτονικό ιδεασμό, τα αυτοκτονικά σχέδια ή απόπειρες σε αυτή την κλινική ομάδα.

Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών Αυτισμού του Πανεπιστημίου Cambridge και της Υπηρεσίας Cambridge Lifetime Asperger Syndrome πραγματοποίησαν κλινική μελέτη κοόρτης, με αναδρομική ανάλυση δεδομένων κλινικής έρευνας ενηλίκων (*) νεοδιαγνωσθέντων με το σύνδρομο Asperger, μεταξύ 23 Γενάρη 2004 και 8 Ιουλίου 2013, σε μια εξειδικευμένη κλινική στην Αγγλία. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς πριν από την κλινική αξιολόγηση, καταγράφοντας την εμπειρία ζωής τους όσον αφορά την κατάθλιψη, τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τα σχέδια αυτοκτονίας ή απόπειρες, μαζί με αυτο-αναφερθέντα χαρακτηριστικά του φάσματος του αυτισμού.

(*) Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 31,5 χρόνια και 87 (23%) συμμετέχοντες ακολουθούσαν πλήρη εκπαίδευση κατά τη στιγμή της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια υπήρξε σύγκριση του ποσοστού αυτοκτονικού ιδεασμού στο δείγμα με τα δημοσιευμένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού στο γενικό πληθυσμό και σε άλλες κλινικές ομάδες. Εκτιμήθηκαν επίσης οι διασυνδέσεις μεταξύ της κατάθλιψης, των  χαρακτηριστικών του φάσματος του αυτισμού και της πιθανότητας αυτοκτονικού ιδεασμού.

374 ενήλικες (256 άνδρες και 118 γυναίκες) είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger κατά την περίοδο της μελέτης. 243 (66%) από τους 367 ερωτηθέντες ανέφεραν αυτοκτονικό ιδεασμό, 127 (35%) από τους 365 ερωτηθέντες ανέφεραν σχέδια ή απόπειρες αυτοκτονίας και 116 (31%) από 368 ερωτηθέντες ανέφεραν πως έπασχαν από κατάθλιψη.

Οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικό ιδεασμό από ότι τα άτομα από το δείγμα του γενικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ή από τα άτομα με ψυχωσικές διαταραχές. Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger χωρίς κατάθλιψη, τα άτομα με σύνδρομο Asperger και κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα ευρήματά της κλινικής έρευνας υποστηρίζουν τις ανέκδοτες αναφορές της αύξησης των ποσοστών του αυτοκτονικού ιδεασμού σε ενήλικες με σύνδρομο Asperger και κατάθλιψη, ως ένα σημαντικό δυνητικό παράγοντα κινδύνου για την αυτοκτονικότητα σε ενήλικες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Επειδή οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger συχνά έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για δευτερογενή κατάθλιψη (π.χ., κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό, και ανεργία), τα ευρήματά υπογραμμίζουν την ανάγκη για κατάλληλο σχεδιασμό υπηρεσιών και υποστήριξη, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στη συγκεκριμένη κλινική ομάδα.

Πηγές: thelancet.com, techtimes.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση για συμμετοχή ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος μεσαίας & χαμηλής λειτουργικότητας σε επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Αττικής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!