Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Διεθνής Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος και η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Αιμοδοτών αποφάσισαν το 2003 να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 14 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Οι ανάγκες σε αίμα της χώρας μας ανέρχονται σε 650.000 μονάδες περίπου ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λ.π.) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Σημειώνουμε ότι μια ποσότητα 25.000 μονάδων περίπου καταστρέφεται εξ αιτίας κυρίως της κακής οργάνωσης .
10 στοιχεία για τη μετάγγιση αίματος
1. Η μετάγγιση αίματος σώζει ζωές και βελτιώνει την υγεία: Πολλοί ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση, ωστόσο, δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλές αίμα και σε προϊόντα αίματος. Κάθε χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι η παροχή του αίματος και των προϊόντων του είναι επαρκής και απαλλαγμένη από τον ιό HIV, του ιού της ηπατίτιδας και άλλων λοιμώξεων που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της μετάγγισης.
2. Οι μεταγγίσεις χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη διάφορων θεραπειών: Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η ομάδα ασθενών που πραγματοποιεί πιο συχνά μεταγγίσεις είναι άνω των 65 ετών, που αντιστοιχεί στο 76% του συνόλου των μεταγγίσεων. Η μετάγγιση χρησιμοποιείται συνήθως για υποστηρικτική φροντίδα στην καρδιαγγειακή χειρουργική, χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης, μαζικό τραύμα, και τη θεραπεία στερεών και αιματολογικών κακοηθειών. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη διαχείριση επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, την παιδική ελονοσία συμπεριλαμβάνοντας τη σοβαρή αναιμία και τα τραύματα.
3. Η επαρκής παροχή ασφαλούς αίματος μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της τακτικής εθελοντικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας: Η επαρκής και αξιόπιστη παροχή ασφαλούς αίματος μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας σταθερούς βάσης από τακτικούς εθελοντές και μη αμειβόμενους αιμοδότες. Είναι η ασφαλέστερη ομάδα αιμοδοτών, επειδή ο επιπολασμός των λοιμώξεων που μεταδίδονται δια του αίματος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ αυτών.
4. Οι εθελοντές και μη αμειβόμενοι δότες αντιστοιχούν στο 100% των προμηθειών αίματος σε 60 χώρες: Το 2012, 73 χώρες ανέφεραν τη συλλογή περισσότερο από το 90% της παροχής αίματος τους από την εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία, μεταξύ των οποίων 60 χώρες συγκεντρώνουν το 100% της παροχής αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες. Από την άλλη πλευρά, σε 72 χώρες, λιγότερο από το 50% των προμηθειών αίματος προέρχονται από εθελοντές, με ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς του αίματος να εξακολουθεί να εξαρτάται από την οικογένεια και από τους αμειβόμενους αιμοδότες.
5. Περίπου 108 εκατομμύρια δωρεές αίματος συλλέγονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο: Περίπου το 50% από αυτές δωρίζεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ζει περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μέσο ποσοστό αιμοδοσίας είναι πάνω από 9 φορές μεγαλύτερο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα από ό, τι σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
6. Οι συλλογές στα κέντρα αιμοδοσίας ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος: Περίπου 10.000 κέντρα αίματος σε 168 χώρες αναφέρουν τη συλλογή συνολικά 83 εκατομμυρίων δωρεών αίματος. Οι μέσες ετήσιες αιμοδοσίες ανά κέντρο είναι 15.000 στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με 3.100 σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
7. Περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες υψηλού εισοδήματος υπολογίζεται ότι δωρίζουν αίμα από ότι σε άλλες χώρες: Ο μέσος ρυθμός αιμοδοσίας στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι 36,8 δωρεές ανά 1.000 άτομα. Αυτό συγκρίνεται με 11,7 δωρεές ανά 1.000 άτομα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και 3,9 δωρεές ανά 1.000 στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
8. Οι δωρεές αίματος θα πρέπει πάντα να εξετάζονται: Όλες οι αιμοδοσίες θα πρέπει πάντα να ελέγχονται για HIV, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και σύφιλη πριν τη μετάγγιση. Ωστόσο, 25 χώρες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν όλες τις αιμοδοσίας για μία ή περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις. Οι δοκιμές δεν είναι αξιόπιστες σε πολλές χώρες, λόγω των παράνομων προμηθειών των τεστ, την έλλειψη προσωπικού, την κακή ποιότητα των τεστ ή την έλλειψη βασικών αρχών ποιότητας στα εργαστήρια.
9. Μια μόνο μονάδα αίματος μπορεί να ωφελήσει πολλούς ασθενείς: Ο διαχωρισμός του αίματος στα διάφορα συστατικά του επιτρέπει μια μονάδα αίματος προς όφελος πολλών ασθενών και παρέχει σε έναν ασθενή μόνο το συστατικό του αίματος που του είναι απαραίτητο. Περίπου το 95% του αίματος που συλλέγεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 45% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος διαχωρίζεται στα συστατικά του.
10. Οι περιττές μεταγγίσεις εκθέτουν τους ασθενείς σε ανώφελο κίνδυνο: Συχνά οι μεταγγίσεις παραβλέπονται, όταν απλές και ασφαλείς εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Ως αποτέλεσμα μια μετάγγιση μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Μια περιττή μετάγγιση εκθέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο λοιμώξεων όπως HIV και ηπατίτιδα.
World Blood Donor Day: Safe blood for saving mothers
Η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας επικεντρώνεται στο ασφαλές αίμα για τις μητέρες. Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν λόγω επιπλoκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η σοβαρή αιμορραγία κατά τον τοκετό και μετά τον τοκετό είναι μια σημαντική αιτία θνησιμότητας, νοσηρότητας και μακροπρόθεσμης αναπηρίας. Ο στόχος της εκστρατείας είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος, που είναι απαραίτητη για όλες τις χώρες, ως μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την πρόληψη των θανάτων των μητέρων.
socialpolicy.gr