Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας 2014

“Η κρίση στη Συρία έχει μειώσει σε δραματικό βαθμό τις ευκαιρίες αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών και έχει οδηγήσει στη φτώχεια εκατομμύρια νοικοκυριά στην περιοχή, οδηγώντας την παιδική εργασία να προσεγγίζει κρίσιμα επίπεδα", αναφέρει ο Dr Roger Hearn.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εφιστά την προσοχή στο ρόλο της κοινωνικής προστασίας για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και την προστασία των παιδιών. Η κοινωνική προστασία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, τόσο για την οικονομική όσο και για την κοινωνική ευρωστία. Επιτρέπει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη διατροφή και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.

Το 2013, στο Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την παιδική εργασία στη Βραζιλία, η διεθνής κοινότητα ενέκρινε τη Διακήρυξη της Βραζιλίας, η οποία τονίζει την ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία των ενηλίκων, δωρεάν, υποχρεωτική και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, και κοινωνική προστασία για όλους. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, η Παγκόσμια Ημέρα του 2014 στοχεύει σε:

  • Δράση για την εισαγωγή, τη βελτίωση και την επέκταση της κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τη σύσταση αριθ. 202 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας σχετικά με τα κατώτατα όρια κοινωνικής προστασίας.
  • Εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ευαισθητοποιημένα στις ανάγκες των παιδιών, βοηθώντας στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.
  • Κοινωνική προστασία για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες παιδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας, socialpolicy.gr

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Κοινωνική Προστασία 2014/15 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (Πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται κατάλληλης κοινωνικής προστασίας), δείχνει ότι πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν τις παιδικές και οικογενειακές παροχές που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Όπως αναφέρει η έκθεση, η ανεπάρκεια προστασίας των παιδιών θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να προστατεύονται από την παιδική εργασία.

Οι κυβερνήσεις διαθέτουν κατά μέσο όρο 0,4% του ΑΕΠ σε παιδικές και οικογενειακές παροχές – που κυμαίνεται από 2,2% στη Δυτική Ευρώπη και 0,2% στην Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση 2013 του ΔΟΕ για την παιδική εργασία: οικονομική ευπάθεια, κοινωνική προστασία και καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Σύμφωνα με αυτή την προηγούμενη έκθεση, οι οικονομικές παροχές και οι παροχές σε είδος για το παιδί και την οικογένεια, ειδικά όταν συνδυάζονται με την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, μπορούν να είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας.

Μια απειλή για την προστασία των παιδιών
Η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι μία από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, και αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για την προστασία των παιδιών σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και της Νότιας Αφρικής. Η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών είναι μια αποτρόπαια παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, και μια μορφή οικονομικής εκμετάλλευσης παρόμοια με τη δουλεία και την καταναγκαστική εργασία. Πρόκειται για έγκλημα από την πλευρά εκείνων που χρησιμοποιούν τα παιδιά και τους έφηβους στην εμπορία του σεξ – και όχι μόνο εκείνων που ωθούν τα παιδιά στην πορνεία (π.χ. προαγωγοί και διευθυντές οίκων ανοχής), αλλά και εκείνων που είναι “πελάτες”.

Τι είναι η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών;

  • Η χρησιμοποίηση κοριτσιών και αγοριών για σεξουαλικές δραστηριότητες, που αμείβονται είτε σε χρήμα ή είτε σε είδος (κοινώς γνωστή ως παιδική πορνεία), σε δρόμους ή σε εσωτερικούς χώρους, μέρη όπως οίκοι ανοχής, ντισκοτέκ, αίθουσες μασάζ, μπαρ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.
  • Trafficking παιδιών και εφήβων για το εμπόριο του σεξ.
  • Παιδεραστικός σεξουαλικός τουρισμός.
  • Παραγωγή, προώθηση και διανομή παιδικής πορνογραφίας.
  • Η χρησιμοποίηση παιδιών σε δημόσια ή ιδωτικά sex shows.

Στατιστικά Στοιχεία

 168 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είναι δέσμια στην παιδική εργασία – 85 εκατομμύρια από αυτά εργάζονται σε επικίνδυνες δουλειές. Η Ασία και ο Ειρηνικός εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών (περίπου 78 εκατομμύρια ή το 9,3% του παιδικού πληθυσμού), αλλά και η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να είναι η περιοχή με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της παιδικής εργασίας (59 εκατομμύρια , πάνω από 21%). Υπάρχουν 13 εκατομμύρια (8,8%) παιδιά σε παιδική εργασία στη Λατινική Αμερική και 9,2 εκατομμύρια (8,4%) στην Καραϊβική και στη Μέση Ανατολή. Η γεωργία παραμένει μακράν ο πιο σημαντικός τομέας όπου μπορούν να βρεθούν εργαζόμενα παιδιά (98 εκατομμύρια ή 59%), αλλά τα προβλήματα δεν είναι αμελητέα και στον τομέα των υπηρεσιών (54 εκατομμύρια) και της βιομηχανίας (12 εκατομμύρια) – ως επί το πλείστον στην άτυπη οικονομία.

Πηγή: ilo.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ορισμοί συστήματος κοινωνικής προστασίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!