Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014: 50 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων,  20 Ιουνίου και  η Ύπατη Αρμοστεία τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη χρονιά που μας πέρασε ένας πρωτοφανής αριθμός ατόμων αναγκάστηκε να εκτοπιστεί.

Σε μια εποχή που ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εξαιτίας των συγκρούσεων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεργάζεται με Πρεσβευτές Καλής Θέλησης και άλλους γνωστούς υποστηρικτές της, για να μεταφέρει και να διαδώσει ιστορίες προσφύγων. Iστορίες που μιλούν για το κουράγιο και τον αγώνα αυτών των ανθρώπων για επιβίωση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στις οικογένειες.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δημοσίευσε σήμερα έκθεση για τον αριθμό των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ετήσια έκθεση της Υ.Α. με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία, δείχνει ότι, μέχρι το τέλος του 2013, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.

Η τεράστια αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στον πόλεμο της Συρίας, ο οποίος μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Σημαντικοί νέοι εκτοπισμοί σημειώθηκαν επίσης στην Αφρική – κυρίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και προς το τέλος του 2013, και στο Νότιο Σουδάν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύνολο των 51,2 εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις τόσο για την οικονομική βοήθεια από τα κράτη-δωρητές παγκοσμίως, όσο και για την ικανότητα απορρόφησης και φιλοξενίας των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών κρίσεων.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014, socialpolicy.grΠρόσφυγες

Τα στοιχεία του αναγκαστικού εκτοπισμού στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις 2014» καλύπτουν τρεις ομάδες – τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Συγκεκριμένα, α αριθμός των προσφύγων ανήλθε σε 16,7 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 11,7 εκατ. υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας. Οι υπόλοιποι καταγράφηκαν από την αδελφή οργάνωση, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Οι αριθμοί αυτοί από μόνοι τους είναι οι υψηλότεροι που έχει καταγράψει η Υ.Α. από το 2001. Επιπλέον, παραπάνω από τους μισούς πρόσφυγες υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας (6,3 εκατ.) βρίσκονταν μακριά από την πατρίδα τους για περισσότερο από πέντε χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2013.

Συνολικά, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί προσφύγων υπό τη εντολή της Υ.Α. και ανά χώρα προέλευσης είναι Αφγανοί, Σύροι και Σομαλοί – οι οποίοι, όλοι μαζί, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου των προσφύγων. Στο μεταξύ, το Πακιστάν, το Ιράν και ο Λίβανος, φιλοξένησαν περισσότερους πρόσφυγες σε σύγκριση με άλλες χώρες. 

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η Ασία και οι χώρες του Ειρηνικού συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων, δηλαδή συνολικά 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Υπό-Σαχάρια Αφρική, είχε 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική 2,6 εκατομμύρια.

Αιτούντες Άσυλο 

Εκτός από τους πρόσφυγες, μέσα στο 2013, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι υπέβαλαν αιτήματα ασύλου, τα περισσότερα στις ανεπτυγμένες χώρες (η Γερμανία το 2013 έγινε η χώρα που δέχτηκε τα περισσότερα νέα αιτήματα ασύλου). Σημειώθηκε ρεκόρ αιτημάτων ασύλου (25.300) από παιδιά που είναι χωρισμένα ή δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Οι Σύροι υπέβαλαν 64.300 αιτήματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη εθνικότητα. Αμέσως μετά ακολουθούν οι αιτούντες άσυλο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (60.400) και το Μιανμάρ (57.400).

Εσωτερικός Εκτοπισμός

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι – άνθρωποι δηλαδή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά βρίσκονται ακόμη εντός της χώρας τους – ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 33,3 εκατομμυρίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη ομάδα στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις 2014». Η παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς, δεδομένου ότι πολλοί βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπου η παροχή βοήθειας είναι δύσκολη και όπου δεν εφαρμόζονται τα διεθνή πρότυπα προστασίας που αφορούν τους πρόσφυγες. 

Λύσεις για τον άνθρωπο

Μέρος του έργου της Ύπατης Αρμοστείας είναι η εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τους ανθρώπους που εκτοπίζονται βίαια. Όπου είναι δυνατόν, αυτό γίνεται μέσω της εθελούσιας επιστροφής, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες όπως η ένταξη στη χώρα υποδοχής ή η μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες. Το 2013 σημειώθηκε το τέταρτο χαμηλότερο επίπεδο επιστροφών προσφύγων μέσα σε σχεδόν 25 χρόνια – 414.600 άτομα. Περίπου 98.400 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν σε 21 χώρες. Πλήρη στοιχεία για την ένταξη και τις επιστροφές των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως δεν ήταν διαθέσιμα ώστε να συμπεριληφθούν στην έκθεση. Γνωρίζουμε όμως ότι 1,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους στις χώρες όπου η Υ.Α. δραστηριοποιείται με τους εσωτερικά εκτοπισμένους. 

Ανιθαγένεια

Ο πληθυσμός των ανιθαγενών παγκοσμίως δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό των 51,2 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένων ατόμων (δεδομένου ότι η ανιθαγένεια δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τον εκτοπισμό). Ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των ανιθαγενών παραμένει δύσκολος, τόσο λόγω των εγγενών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και η Ύπατη Αρμοστεία όσον αφορά την καταγραφή των ατόμων που στερούνται ιθαγένειας και των σχετικών νομιμοποιητικών έγγραφων, όσο και λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες δεν συλλέγουν στοιχεία για πληθυσμούς που δεν τους θεωρούν πολίτες τους. Για το 2013, τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια ανιθαγενείς, ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που εκτιμάται ότι είναι ανιθαγενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres δήλωσε: «Καθώς η βία ξεριζώνει περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την προστασία και την αρωγή τους είναι πρωτοφανείς. Βλέπουμε οικογένειες και κοινότητες να καταστρέφονται σε τρομακτική κλίμακα, ενώ πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να μπει ένα τέλος στις διαμάχες. Οι υποστηρικτές της Ύπατης Αρμοστείας μάς βοηθούν να πούμε την ιστορία των προσφύγων, μία ιστορία πόνου, αλλά κι εξαιρετικού θάρρους και αντοχής ενάντια στις αντιξοότητες».

Πάνω από 20 γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Khaled Hosseini, η ηθοποιός Yao Chen, η ηθοποιός Diane Kruger, ο μουσικός Juanes και ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης, παρουσιάζουν μία σειρά από βίντεο 30 δευτερολέπτων για την υποστήριξη των προσφύγων.

Τα βίντεο των γνωστών προσωπικοτήτων φιλοξενούνται σε μια ειδική ιστοσελίδα, που παρουσιάζει επίσης εκατοντάδες ιστορίες προσφύγων στο http://stories.unhcr.org.

Τα βίντεο έχουν γυριστεί σε 13 διαφορετικές γλώσσες αλλά όλα μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα για την ιστορία των προσφύγων, από τις πιο τραγικές ιστορίες της εποχής μας. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα για προβολή από διάφορες πλατφόρμες και φιλοξενούνται από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό πέρα από σύνορα και πολιτισμούς, ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν υπέρ της προστασίας των προσφύγων. 

Φέτος, η Υ.Α. καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες με το να μοιραστεί μια προσφυγική ιστορία. Το κοινό μπορεί να διαβάσει, να δει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες, όπως και να ανεβάσει τη δική του ιστορία, στο www.unhcr.gr/refugeestories.

 Η ιστοσελίδα παρουσιάζει ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου υπάρχουν πρόσφυγες. 

Ο Κανταρά από το Αφγανιστάν, η Ρίμα από τη Συρία, ο Κούσα από το Ιράν, ο Μοχάμεντ από το Ιράκ και άλλοι πρόσφυγες μοιράστηκαν την αγωνία, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Παράλληλα, άνθρωποι που δουλεύουν με πρόσφυγες, δημόσια πρόσωπα και το κοινό, που συμμετέχουν στην ιστοσελίδα, μεταφέρουν τις δικές τους μαρτυρίες, εμπειρίες και οικογενειακές μνήμες.

unhcr.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Οργανώσεις στην Ελλάδα - Εθνικοί και Διεθνείς Φορείς Υγείας προειδοποιούν: Οι διακρίσεις δεν προστατεύουν από τον covid-19

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!