Παγκόσμια οικονομική κρίση: Η αχίλλειος πτέρνα του πολιτισμού

 

Μια νέα ελληνική πρωτοβουλία απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ιστοσελίδα greekcultureprotection.com.

Η οικονομική αναταραχή έχει καταστροφικές συνέπειες για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού έχει περικοπεί κατά 50% τα τελευταία 3 χρόνια. Η Ελλάδα έχει 210 αρχαιολογικά μουσεία, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και 19.000 κηρυγμένα μνημεία και χώρους.

Σαν αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού έχει απολυθεί. Οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να υλοποιήσουν προγράμματα που αφορούν στην αποτελεσματική προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Η έρευνα και οι ανασκαφές εγκαταλείφθηκαν. Μουσεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Οι παράνομες ανασκαφές, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 25% την τελευταία τριετία.

Το «Μνημόνιο» περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, Οργανισμών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον ισχύοντα Αρχαιολογικό Νόμο, η αρχαιολογική κινητή και ακίνητη κληρονομιά θεωρείται εθνική περιουσία που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας επηρεάζει δραματικά αυτή την κληρονομιά και θα αποδυναμώσει την προστασία και διατήρησή της λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων.

Η πολιτική των αυστηρών περικοπών που επηρεάζει τους προϋπολογισμούς για τον πολιτισμό στην Ελλάδα  δεν συνάδει με τις σχετικές συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η κα.Λένα Μεθοδίου, αρχαιολόγος και τέως σύμβουλος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για θέματα πολιτισμού στην UNESCO, ανέφερε πως στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό αλλά και να κινητοποιήσει την UNESCO, ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί ως πυλώνας στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ για μετά το 2015, που έχει κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με στοιχεία από ΑΜΠΕ

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ιατροπολιτική και Μετανεωτερικότητα

Be the first to comment on "Παγκόσμια οικονομική κρίση: Η αχίλλειος πτέρνα του πολιτισμού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!