Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι δημόσια, δωρεάν και απευθύνονται σε ενήλικες πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική στοιχειώδη εκπαίδευση και είναι απόφοιτοι Δημοτικού.
Τα Σ.Δ.Ε. ακολουθούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις οι οποίες εστιάζουν στις ατομικές ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των εκπαιδευομένων. Δίνουν έμφαση στην απόκτηση τόσο των βασικών δεξιοτήτων (γραφή, ανάγνωση, αριθμητικοί υπολογισμοί) όσο και σύγχρονων (χρήση ξένης γλώσσας και πληροφορική).
Λειτουργούν με ανοικτά προγράμματα σπουδών που διαφοροποιούνται σημαντικά από τα αντίστοιχα της τυπικής εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων έχει ποιοτικό χαρακτήρα (δεν υπάρχει βαθμολογία και εξετάσεις) δίνοντας έμφαση κυρίως στις δραστηριότητες που οργανώνονται στην τάξη.
Το πρόγραμμα στα Σ.Δ.Ε. είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες (2 σχολικά έτη). Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα καλύπτει 25 απογευματινές ώρες μέσα στο οποίο παρέχονται Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (συμβουλευτική σταδιοδρομίας και ψυχολογική υπηρεσία).
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διετούς φοίτησης του εκπαιδευομένου πιστοποιείται με τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Στη συνέχεια πολλοί απόφοιτοί συνεχίζουν στο Λύκειο (και ενίοτε στο Πανεπιστήμιο τις σπουδές τους).
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου που λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών και να τους προσφέρει τη δεύτερη ευκαιρία που περίμεναν.
Για πληροφορίες και εγγραφές στο Σ.Δ.Ε. Περιστερίου, Πόγραδετς 5, Περιστέρι, (Θηβών και Λ. Καβάλας ) επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210-5319749 (5-9 το απόγευμα).
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΔΕ
Στην Ελλάδα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με το ν. 2525/97 και λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε πολλές πόλεις της χώρας μας αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
Πρόκειται για σχολεία που δίνουν την επιλογή σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να επιστρέψουν στα θρανία και να πάρουν τίτλο ισάξιο με το απολυτήριο του κλασικού Γυμνασίου, ο οποίος αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ.
Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες.
Με αυτό τον τρόπο, το αυτονόητο για πολλούς από εμάς, αλλά όνειρο για κάποιους άλλους, ζωντανεύει και παίρνει μορφή.
Σύμφωνα με το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. «τα Προγράμματα Σπουδών είναι ιδιαίτερα ευέλικτα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται. Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας, η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ένταξης στην αγορά εργασίας».
Πρόκειται για ένα ευέλικτο, καινοτομικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια.
O θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως ονομάζονται στην Ελλάδα, ξεκινά από την Αμερική με τα «Αccelerated schools», τα οποία έχουν ως σταθμό ίδρυσης τους το 1980 στις ΗΠΑ. Πιο πριν όμως, στα πρώτα χρόνια της μετεπαναστατικής Ρωσίας, εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθονταν στα θρανία τα βράδια μετά τη δουλειά.
Ήδη, το 1928, είχαν μάθει γράμματα 7 εκατομμύρια περίπου ενήλικες. Από το 1920 έως το 1940, έμαθαν γράμματα 60 εκατομμύρια ενήλικες. Στην Ευρώπη το έτος 1996, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της συνόδου της 6ης Μαΐου 1996 (Λευκή Βίβλος «Διδασκαλία και μάθηση: Προς την κοινωνία της γνώσης»), ανακηρύχθηκε «ευρωπαϊκό έτος της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης».
Στην Ελλάδα τα σχολεία αυτού του είδους ξεκίνησαν μόλις το 2000.
__________