Τα 10 καλύτερα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς

Ο Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens) (7 Φεβρουαρίου 1812 – 9 Ιουνίου 1870), μας άφησε δεκαπέντε μυθιστορήματα. Το πρώτο δημοσιευμένο βιβλίο του ήταν το “Sketches by Boz” -μια συλλογή από σύντομα κομμάτια που συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή. Από τη στιγμή που τελείωσε  το δεύτερο βιβλίο του “The Pickwick Papers”– μεταξύ Μαρτίου 1836 και Οκτωβρίου 1837- όντας στα 25 του χρόνια, έγινε ο πιο γνωστός συγγραφέας στην Αγγλία μέχρι και το θάνατό του, σε ηλικία 58 ετών το 1870. Η ενέργεια, η διασκέδαση, η δύναμη και η συμπόνοια του έργου του είναι απαράμιλλη στην αγγλική λογοτεχνία.

Τα έργα του Ντίκενς αξιολογούνται εν μέρει από το προσωπικό γούστο,  τη σοφία του συγγραφέα και από τη δημοτικότητα τους στο αναγνωστικό κοινό. Ίσως τα πιο ευρέως γνωστά του έργα να είναι το “A Christmas Carol” και το “A Tale of Two Cities”. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα έργα του Άγγλου μυθιστοριογράφου.

1. Great Expectations: Μια συναρπαστική ιστορία που αποτελεί μια βαθιά ματιά στην ηθική εκπαίδευση ενός αγοριού, που έχει υποστεί διώξεις και έχει εξαπατηθεί, αλλά του οποίου η καλοσύνη της καρδιάς τελικά τον διασώζει από τον σνομπισμό και την αυταπάτη. Τα πάντα βρίσκονται σε αρμονία σε αυτό το σχεδόν τέλειο μυθιστόρημα: ο χαρακτήρας του Pip και η αλληλεπίδραση του με πρόσωπα όπως ο κατάδικος Magwitch, η πικραμένη και σχεδόν στα όρια της τρέλας Miss Havisham και η όμορφη, ψυχρή Estella. Πρόκειται για το πιο καλογραμμένο βιβλίο του Ντίκενς και το πιο συγκινητικό.

2. Our Mutual Friend: Το τελευταίο πλήρες μυθιστόρημά του Ντίκενς, με την μεγάλη πληθώρα  από χαρακτήρες, τη συναισθηματική γενναιοδωρία, το βίαιο δράμα, το πλούσιο χιούμορ και με την πιο συμπαθή ηρωίδα στον ίδιο τον συγγραφέα (λόγω της μη τελειότητας της) , Bella Wilfer.

3. David Copperfield: Το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά στον ίδιο τον Ντίκενς (δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχικά του ονόματος του ήρωα, ταυτίζονται με του Ντίκενς). Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο σε παρασύρει και οι χαρακτήρες του βιβλίου -Murdstones, Uriah Heep, Micawbers, Aunt Betsey Trotwood, Em’ly, Steerforth,  Peggoty, Dora– μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη λογοτεχνική συνείδηση του αναγνώστη. Μεταξύ των μεγάλων θαυμαστών του βιβλίου, ο Τολστόι, ο Κάφκα, και η Virginia Woolf.

4. Bleak House: Με την εξαιρετικά περίπλοκη πλοκή και τo τεράστιo cast των χαρακτήρων που στροβιλίζονται γύρω από την νομική υπόθεση Jarndyce εναντίον Jarndyce , το Bleak House είναι για πολλούς αναγνώστες το κορυφαίο μυθιστόρημα του Ντίκενς. Η επιθετική ματιά του συγγραφέα στο νομικό σύστημα, η σάτιρα για την ανόητη φιλανθρωπία, το συναρπαστικό μελόδραμα, καθώς και η ενδιαφέρουσα χρήση απόψεων (δοσμένη στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο), εκπέμπουν μια  διαρκή γοητεία.

5. Little Dorrit: Το βιβλίο με τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία του Ντίκενς, αν όχι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, έχει μια μελαγχολική ατμόσφαιρα (φθινοπωρινή), δεδομένης της γήρανσης του ήρωα και της ήσυχης, ένθερμης ηρωίδας του. Οι κεντρικοί του χαρακτήρες όχι μόνο επικρατούν αλλά ωριμάζουν, και οι καταστάσεις – ακόμη και μέσα από την κωμωδία – επηρεάζουν τους αναγνώστες με αμέτρητους τρόπους.

6. Oliver Twist: Βιβλίο με αμέτρητες συγκινήσεις και το καλύτερο βιβλίο για να ξεκινήσει κανείς την ανάγνωση του έργου του συγγραφέα. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ τον κακό Fagin που ωθεί άστεγα αγόρια στο έγκλημα, τον δολοφονικό Bill Sikes ή τον γενναίο νεαρό Oliver. 

7. Nicholas Nickleby: Ίσως το μυθιστόρημα του Ντίκενς με το πιο υψηλό πνεύμα, αλλά και μια επίθεση για τα σχολεία του Γιορκσάιρ που στέλνονταν τα ανεπιθύμητα παιδιά. Οι κωμικές περιπέτειες του νεαρού Nicholas με τον θεατρικό θίασο Crummles, παρέχουν μια φανταστική αντίθεση με την τραγωδία του αγοριού Smike, το λυπηρό θύμα της οικογένειας Squeers που διευθύνει τo ακατονόμαστο σχολείο Dotheboys Hall.

8. Dombey and Son: Η ισχυρή τραγωδία ενός απόμακρου και ψυχρού επιχειρηματία, που συνειδητοποιεί  πολύ αργά την αξία της κόρη του Florence,  ύστερα από τον θάνατο του αγαπημένου του γιου Paul. Το βιβλίο περιλαμβάνει την πιο διάσημη σκηνή θανάτου του Ντίκενς μετά από την περίφημη Little Nell από το The Old Curiosity Shop.

9. The Pickwick Papers: Όχι ακριβώς μυθιστόρημα μιας και ξεκίνησε ως μια σειρά σκίτσων για εικονογράφηση, όμως γεμάτο από εξαιρετικούς χαρακτήρες. Το πιο απαφασιστικό ντεμπούτο στην Αγγλική λογοτεχνία.

10. The Selected Letters of Charles Dickens: Όχι ένα έργο φαντασίας, αλλά ένα μέρος  δώδεκα τόμων από την μνημειώδη έκδοση όλης της αλληλογραφίας του  Ντίκενς. Σε αυτό το βιβλίο μπορεί κανείς να καταλάβει όλα τα στοιχεία του συγγραφέα, την οξύτητα, την ευαισθησία και τον σκληρό ρεαλισμό που τον χαρακτήριζαν ως κορυφαίο μυθιστοριογράφο.

Πηγή: publishersweekly.com

socialpolicy.gr

 

Be the first to comment on "Τα 10 καλύτερα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!