Femen – Η Γυμνή Επανάσταση: Το γυμνό είναι που προκαλεί ή το μήνυμα;

Χριστίνα Καραγιάννη

Το γυμνό κίνημα γνωστό ως «Femen», δραστηριοποιείται την τελευταία πενταετία, αποτελούμενο από γυναίκες οι οποίες θεωρούν τους εαυτούς τους «στρατιώτες της ελευθερίας» και χρησιμοποιούν ως κεντρικό σλόγκαν το «My body my Gun», που σημαίνει «το σώμα μου το όπλο μου». Ξεκίνησε από την Ουκρανία, συνέχισε να επεκτείνεται στη Γαλλία, στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς επίσης αναμένεται και στην Ελλάδα.

Οι γυναίκες αυτές ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο, μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς προτάσσουν τα στήθη τους (κυριολεκτικά) απέναντι στην κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική καταπίεση, περνώντας παράλληλα πολιτικά μηνύματα. Στις δράσεις τους περιλαμβάνονται γυμνές διαμαρτυρίες απέναντι στον Πούτιν, στη Μέρκελ και άλλους. Περνούν από σκληρή εκπαίδευση, διότι έρχονται συχνά αντιμέτωπες με την αστυνομική βία και τις επιθέσεις των πολιτών, οι οποίοι αντιτίθενται είτε στον τρόπο διαμαρτυρίας, είτε στο μήνυμα.

Σύμφωνα με τα λόγια μιας ακτιβίστριας, το γυμνό γίνεται εύκολα αποδεκτό αν, παραδείγματος χάριν, βγει μια γυναίκα γυμνή από μια τούρτα και τραγουδήσει Happy Birthday Mr President παρά αν εμφανιστεί τόπλες με ένα πολιτικό μήνυμα. Με άλλα λόγια στις συνειδήσεις γίνεται ευκολότερα αποδεκτή η πορνεία, η σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών και η πορνογραφία αλλά όχι η γυμνή διαμαρτυρία.

Οι Femen θεωρούν το σώμα τους ως όπλο κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας και το γυμνό τους σώμα δεν προκαλεί καθώς στρατιωτικοποιείται, χωρίς να περιλαμβάνει χρήση βίας. Πρόκειται για ειρηνική διαδήλωση και «Οι μαχητές της ελευθερίας», όπως αυτό-αποκαλούνται, έχουν ως μοναδικό όπλο το γυμνό γυναικείο  σώμα, το οποίο χειρίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με σκοπό την ελευθερία. Δεν προκαλούν, μάχονται.

Το κίνημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, δεν υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα. Απόδειξη ότι πολλές γυναίκες-μέλη των Femen ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με ελάχιστα μέσα για την επιβίωση τους. Αντιμετωπίζουν απειλές για τη ζωή τους, απολύσεις από τη δουλειά τους και απαξίωση από τις οικογένειές τους.

Η δράση τους ονομάζεται «επανάσταση του λεπτού», διότι τόσο κρατάει έως τη σύλληψή τους. Παρόλα αυτά συζητιέται για μήνες και γίνεται θέμα στην πολιτική επικαιρότητα και στις ειδήσεις.

Ογκώδη κινήματα διαμαρτυρίας, δεν είχαν την επιτυχία που έχει το γυναικείο κίνημα των Femen, το οποίο έχει αποκτήσει και φίλους και εχθρούς. Το ερώτημα ή μάλλον ο προβληματισμός ο οποίος προκύπτει είναι: ζούμε σε κοινωνίες στις οποίες δεν αρκεί ο Λόγος των γυναικών για να περάσει το μήνυμα της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ισοτιμίας; Όσο και αν σοκάρουν, μας δείχνουν τη γυμνή αλήθεια, ότι στις σημερινές κοινωνίες, η γυναικεία φωνή ακούγεται καλύτερα όταν είναι «γυμνή».

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Επιστολή διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!