Βρέθηκε η παλαιότερη επιβεβαιωμένη περίπτωση συνδρόμου Down: ο σκελετός ενός παιδιού που πέθανε πριν από 1500 χρόνια κατά την πρώτη μεσαιωνική περίοδο της Γαλλίας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τρόπος που το παιδί θάφτηκε, δεν υποδεικνύει πως τα άτομα με σύνδρομο Down στιγματίζονταν κατά τον Μεσαίωνα.
Το Σύνδρομο Down αποτελεί μια γενετική διαταραχή. Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 21, αντί για τα συνήθη δύο. Το σύνδρομο περιγράφεται το 19ο αιώνα, όμως πιθανόν να υπήρχε από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Παρόλα αυτά, στα αρχαιολογικά αρχεία υπάρχουν μόνο μερικές αναφορές περιπτώσεων του συνδρόμου Down.
Το νέο παράδειγμα προέρχεται από μια νεκρόπολη του 5ου και 6ου αιώνα, κοντά σε μια εκκλησία στο Chalon-sur-Saône στην ανατολική Γαλλία. Οι ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν τα απομεινάρια 94 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός σκελετού μικρού παιδιού με ένα μικρό και ευρύ κρανίο (επίπεδη βάση κρανίου και λεπτά κρανιακά οστά). Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε άτομα με σύνδρομο Down, ανέφερε η Maïté Rivollat από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία, η οποία μελέτησε το σκελετό με τους συναδέλφους της.
Η επιστημονική ομάδα της Rivollat μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί με σύνδρομο Down θάφτηκε, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατόν με έτερα αρχαιολογικά ευρήματα του συνδρόμου. Το παιδί είχε τοποθετηθεί με την πλάτη στον τάφο, με προσανατολισμό ανατολικο-δυτικά και με το κεφάλι προς τα δυτικά- ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι νεκροί στη νεκρόπολη. Σύμφωνα με Rivollat, αυτό υποδηλώνει πως το παιδί δεν είχε διαφορερική μεταχείριση στο θάνατο από τα άλλα μέλη της κοινότητας και αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down δεν στιγματίζονταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ένα παρόμοιο επιχείρημα προβλήθηκε σε μια μελέτη του 2011 που περιέγραφε μια ταφή 1500 χρόνων στο Ισραήλ, ενός άνδρα με νανισμό. Το σώμα είχε θαφτεί με παρόμοιο τρόπο με τους άλλους στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι το εξέλαβαν ως ένδειξη ότι ο άνθρωπος αντιμετωπιζόταν χωρίς διακρίσεις, ως ένα κανονικό μέλος της κοινωνίας.
Ο καθηγητής John Starbuck από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στην Ινδιανάπολη δεν πείθεται από το επιχείρημα της ταφής και όπως ο ίδιος τονίζει “Είναι πολύ δύσκολο να συνάγουμε περί πολιτιστικών αξιών και συμπεριφοράς από ταφές ή σκελετικά υπολείμματα”.Ο καθηγητής Starbuck είχε αναλύσει το αγαλματίδιο από τον πολιτισμό του Μεξικού Tolteca, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο απεικονίζει κάποιον με σύνδρομο Down.
Πηγή: newscientist.com
socialpolicy.gr