Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη – Στις 11 Ιουλίου, καθώς οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών, το UNFPA ( United Nations Population Fund) ζητά να γίνουν επενδύσεις για τη στήριξη της μεγαλύτερης-από ποτέ γενιάς νέων ανθρώπων.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1,8 δισεκατομμύρια νέοι – ηλικίας από 10 έως 24 ετών – οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Γνωρίζουμε ότι οι υγιείς, μορφωμένοι, παραγωγικοί και πλήρως απασχολούμενοι νέοι μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει ο διαγενεακός κύκλος της φτώχειας, όντας πιο ανθεκτικοί στην αντιμετώπιση των ατομικών και κοινωνικών προκλήσεων,” ανέφερε ο Δρ. Babatunde Osotimehin, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNFPA. «Ως εξειδικευμένοι και ενημερωμένοι πολίτες, μπορούν να συμβάλουν πληρέστερα στις κοινότητες και τα έθνη τους.”

Ωστόσο, πάρα πολλοί νέοι συνεχίζουν να παλεύουν με τη φτώχεια, την ανισότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, που τους εμποδίζουν από το να επιτύχουν το προσωπικό και συλλογικό δυναμικό τους.

Υπολογίζεται ότι 515 εκατομμύρια έφηβοι και νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την UNESCO, και ακόμη περισσότερα εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω φύλου και άλλων μορφών περιθωριοποίησης.

Ένα ασφαλές πέρασμα από την εφηβεία προς την ενήλικη ζωή αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού. Για να εκπληρώσει αυτό το δικαίωμα, οι οικογένειες και οι κοινωνίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι έφηβοι και οι νέοι αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ζουν παραγωγικά.

Όμως η πλειονότητα των νέων μεγαλώνουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπου δεν είναι εγγυημένες οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επισκόπησης (ICPD) της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο. Για πάρα πολλούς νέους, οι αναπαραγωγικές υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολες στην πρόσβαση, και οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες.

Η επένδυση σε αυτή τη γενιά πρέπει να αποτελέσει μια παγκόσμια προτεραιότητα, αναφέρει η έκθεση ICPD. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή των νέων στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Περιλαμβάνει επίσης την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ευκαιρίες αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Το 2012, 63 εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν εντάχθηκαν είτε σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNESCO. Και το 2013, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να είναι άνεργοι, όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Σε πολλές περιοχές, τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζουν χειρότερες καταστάσεις, όχι μόνο αναφορικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση, αλλά και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάρα πολλά κορίτσια απομακρύνονται από το σχολείο για να παντρευτούν, ως μέρος ενός φαύλου κύκλου κακοποιήσεων που περιλαμβάνει τους παιδικούς γάμους, την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου κατά τον τοκετό.

“Για εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο, η εφηβεία δεν φέρνει μόνο αλλαγές στο σώμα τους, αλλά και νέα τρωτά σημεία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στους τομείς της σεξουαλικότητας, του γάμου και της απόκτησης παιδιών,” ανέφερε ο Δρ Osotimehin.

Προγράμματα του UNFPA προωθούν την πρόσβαση των νέων σε ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην ποιότητα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας – συμπεριλαμβανομένου του εθελοντικού οικογενειακού προγραμματισμού. Το UNFPA υποστηρίζει επίσης τη συμμετοχή και τις πρωτοβουλίες της νεολαίας για να βοηθήσει τους νέους να εξασφαλίσουν ότι η “φωνή τους θα ακούγεται” στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Πηγή: unfpa.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!