Παρουσίαση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας “SynThessi”

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα «ΣυνΘεση» που στόχο έχει την προαγωγή της κοινωνίας των πολιτών και των δράσεών της, μέσα από τη δυνατότητα ανάρτησης σε διαδραστικό διαδικτυακό χάρτη των δράσεων των ομάδων πολιτών, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα “synThessi”, ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις “συνθέτω” και “Θεσσαλονίκη”, αποτελεί μια παράλληλη δράση στα πρότυπα της αντίστοιχης προσπάθειας του Δήμου Αθηναίων με το όνομα ‘’Συν Αθηνά’’. 

Μέσα από αυτήν τη διαδικτυακή πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για όλες τις δράσεις των ομάδων πολιτών και παράλληλα θα μπορούν οι εθελοντικές ομάδες και πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν να βρίσκουν με τη σειρά τους χορηγούς, να αλληλοστηρίζονται και να δημοσιοποιούν τις δράσεις τους. Η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει πολυδύναμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την προαγωγή της συμμετοχικότητας και της ενεργοποίησης των πολιτών μέσα από τα σχολεία καθώς και με τεχνική παρέμβαση θα μπορεί να δοθεί δυνατότητα παρουσίασης και αρχειοθέτησης όλων των δράσεων που πραγματοποιούνται όχι μόνο στον κεντρικό Δήμο, αλλά σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Κατά την τεχνική παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας τονίστηκε ότι:

  • Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που στοχεύει στην ανάδειξη των δράσεων και των πρωτοβουλιών που παίρνουν ομάδες πολιτών αλλά και στην αναμεταξύ τους δικτύωση.
  • Λειτουργεί σε πιλοτική βάση (beta), είναι ένα δυναμικό εργαλείο που διαρκώς θα βελτιώνεται ανάλογα με τις προτάσεις των ίδιων των ομάδων πολιτών και τις ανάγκες που θα ανακύπτουν

Πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα:

Η διαδικτυακή πλατφόρμα www.synthessi.gr, δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρέχει την τεχνική υποστήριξη στις ομάδες πολιτών (ενώ την διοικητική υποστήριξη παρέχει το Αυτοτελές Τμήμα Νεολαίας και Εθελοντισμού), σε συνεργασία με την εταιρεία OTS που διαχειρίζεται και συντηρεί την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέρος της οποίας είναι και η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Όλες οι ομάδες που διοργανώνουν μια δράση, είτε τυπικές (με νομική υπόσταση) είτε άτυπες, θα μπορούν να την αναρτήσουν στην ιστοσελίδα. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι ομάδες κάνουν αίτηση για κωδικούς πρόσβασης μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια, αφού εγκριθεί η εγγραφή τους στην ιστοσελίδα, η οποία διέπεται από όρους και κανόνες χρήσεις αναρτημένους στην πλατφόρμα (όπως συμβαίνει με όλες τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν διαδραστικές και συμμετοχικές διαδικασίες), μπορούν να αναρτούν από μόνοι τους όσες δράσεις θέλουν.

Έτσι, δημιουργείται ένας συνολικός χάρτης όπου βρίσκονται αναρτημένες όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη ανά ομάδα πολιτών, ανά περιοχή, ανά θεματική ενότητα, και με βάση το χρόνο υλοποίησης (σήμερα, σε τρεις ημέρες, σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα). Οι κατηγορίες των δράσεων που μπορούν να επιλέξουν οι ομάδες είναι οι εξής: δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβάλλοντος, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, δράσεις για το παιδί και για την αλληλέγγυα οικονομία.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Διαβάστε Επίσης  Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για τους διασυνοριακούς και εποχικούς εργαζόμενους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!