Προβλήματα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του HEAL-Link

Προς:  Κύριο Νικόλαο Δένδια, Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
 
Θέμα:  Προβλήματα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του HEAL-Link

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο βασικά εργαλεία έρευνας και διδασκαλίας για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αυτός ο πυλώνας της επιστημονικής παραγωγής και επικοινωνίας μαστίζεται από συνεχόμενα προβλήματα, λόγω κυρίως της έλλειψης μιας συνεκτικής πολιτικής των εποπτικών αρχών, οι οποίες αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη σταθερή χρηματοδότηση. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ, HEAL-Link) προς τους εκδοτικούς οίκους που έχουν ως συνέπεια την περικοπή της πρόσβασης σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά κάθε χρόνο.

Ενδεικτικό των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πρόσβαση στις επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές στη χώρα μας, αποτελεί το τελευταίο μήνυμα του ΣΕΑΒ της 19ης Ιουνίου 2014  που παρατίθεται πιο κάτω και του οποίου το περιεχόμενο παραμένει σε ισχύ δυστυχώς μέχρι και σήμερα:

Σας ενημερώνουμε ότι οι συμβάσεις για τα έτη 2013-2015 των κάτωθι εκδοτών δεν έχουν ακόμη υπογραφεί διότι δεν έχει εγκριθεί το ποσό της εθνικής συμμετοχής από τις δημόσιες επενδύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα της μη υπογραφής δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για τα έτη 2013-2014 στους: ACM, American Chemical Society, American Physical Society, Cambridge University Press, Emerald, IEEE, Institute of Physics, Kluwer Law, Oxford University Press, TLG, Wilson. Επίσης για τους παρακάτω εκδότες των οποίων οι συμβάσεις για τα έτη 2013-2015 υπεγράφησαν στις 28-12-2013 έχει πληρωθεί μόνο το 50% για το έτος 2013 (το τμήμα της συμμετοχής του ΕΣΠΑ) και εκκρεμεί το υπόλοιπο ποσό που είναι η συμμετοχή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: American Psychological Association, American Institute of Physics, Elsevier, Lippincott Williams and Wilkins, Project Muse, Sage, Springer, Taylor and Francis, Wiley. Λόγω των παραπάνω προβλημάτων υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης σε αριθμό εκδοτών. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2014 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άμεσα“.

Από τα παραπάνω, γίνεται έκδηλο ότι η προβληματική κατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά περιοδικά προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στις δραστηριότητες της Ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας που αφορούν στην επιστημονική παραγωγή, στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, κλπ.

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Θεωρώντας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει πράγματι τη βούληση να μετουσιώσει τις διακηρύξεις της για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσω της Έρευνας και Καινοτομίας σε πράξη, σας ζητάμε να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ΣΕΑΒ και της συνεπαγομένης ηλεκτρονικής πρόσβασης στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ώστε η παραγωγική Ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να μπορέσει να διεξάγει απρόσκοπτα το έργο της.

Με τιμή,
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Θ. Στουμπούδη  Μαρία Α. Κωνσταντοπούλου

 

diorismos.gr

 

Διαβάστε Επίσης  ‘Yγεία πάνω από Όλα’ ... ή όχι ; | ‘Αυτονόητα’ και μη ερωτήματα εν μέσω πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!