Συνέντευξη με τον Νίκο Κουραχάνη για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική”

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική» αποτελεί μία εκ των τεσσάρων κατευθύνσεων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ξεκινώντας τη λειτουργία του από το 2012 έχει θέσει, ουσιαστικά, υψηλά τον πήχη του ακαδημαϊκού επιπέδου σπουδών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. 

Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του Προγράμματος στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας – αποτελώντας μία επιλογή που συνεισφέρει τα μέγιστα στην πολυπρισματική και διεπιστημονική εξειδίκευση των επιστημόνων κοινωνικής πολιτικής.

O κύριος Νίκος Κουραχάνης, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παραχώρησε συνέντευξη στο socialpolicy.gr για να αναλύσει τους διδακτικούς στόχους του ΠΜΣ, την ακαδημαϊκή καινοτομία και τα πρωτοποριακά στοιχεία του Προγράμματος καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων υπό το πρίσμα ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με γνώμονα αξιακά ιδεώδη:

 

Πείτε μας ορισμένες λεπτομέρειες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και μετρά αισίως δύο χρόνια λειτουργίας. Ήταν δύο γεμάτα  Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική - socialpolicy.grχρόνια και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό και στην ουσία διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό. Έχουμε φοιτητές με υπόβαθρο τα οικονομικά, την πολιτική επιστήμη, την κοινωνιολογία, τις διεθνείς σχέσεις. Αυτή η πολυπρισματική οπτική είναι απολύτως αναγκαία για αναπτυσσόμενα ακαδημαϊκά αντικείμενα όπως η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική. Άλλωστε επιστημονικά εργαλεία από αυτές, όπως και από άλλες, επιστήμες δανείζεται για να συνθέσει το διεπιστημονικό της αντικείμενο. Σε πρακτικό επίπεδο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές χρησιμοποιούν σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές και αίθουσες διδασκαλίας αλλά και προηγμένο εκπαιδευτικό εξοπλισμό (π.χ. πλατφόρμα e-class). Επίσης τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί προς διευκόλυνση των εργαζόμενων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Που αποσκοπεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα; Ποιοι είναι οι διδακτικοί του στόχοι;

Το μεταπτυχιακό της ΕΚΠ καλείται να απαντήσει ακαδημαϊκά σε εξαιρετικά επίκαιρες πολιτικές προκλήσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο.

Σκοπός του είναι η κριτική επισκόπηση της σύγχρονης προβληματικής στα πεδία της Ευρωπαϊκής αλλά και της Παγκόσμιας Κοινωνικής Πολιτικής, η θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση του ρόλου των υπερεθνικών θεσμών, όπως τα όργανα της ΕΕ ή οι Διεθνείς Οργανισμοί, στον εξευρωπαϊσμό των εθνικών κοινωνικών πολιτικών, η εμβάθυνση στις επιπτώσεις της κρίσης και η ανάλυση του περιεχομένου των σύγχρονων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, η μύηση στην κοινωνική έρευνα και στην ανάλυση πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων με πεδίο εφαρμογής όλες τις παραπάνω διαστάσεις.

Ποια σημεία καταδεικνύουν την καινοτομία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών;

Όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αισθανόμαστε ότι συντελείται κάτι ακαδημαϊκά πρωτοποριακό για την Κοινωνική Πολιτική στην Ελλάδα. Τα σημεία και μόνο που αφορούν στους διδακτικούς στόχους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη και συνιστούν στοιχείο ακαδημαϊκής πρωτοπορίας.

Ποια άλλα στοιχεία το καθιστούν πρωτοποριακό για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα;

Υπάρχουν, κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον τρεις παράγοντες που προσφέρουν αυτή την αίσθηση. Καταρχήν έχουμε την τιμή το μεταπτυχιακό μας να συγκροτείται από ακαδημαϊκούς ύψιστου κύρους και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Στο πρόγραμμα μας έρχονται και διδάσκουν διανοούμενοι από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στα δύο πρώτα κιόλας χρόνια είχαμε τον Kevin Featherstone απότο London School of Economics, τον Maurizio Ferrera (University of Milan), τον Peter Taylor-Gooby (University of Kent), τον Giuliano Bonoli (University of Lausane). Αλλά και νέους επιστήμονες όπως ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Bath. Για το επόμενο έτος έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να διδάξει στο πρόγραμμα μας ο μεγαλύτερος εν ζωή στοχαστής της Κοινωνικής Πολιτικής παγκοσμίως, ο Gosta Esping-Andersen από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το έργο του έχει επηρεάσει, όσο κανενός άλλου, τον επιστημονικό διάλογο της Κοινωνικής Πολιτικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δέχθηκε να διδάξει στο μεταπτυχιακό μας. Αν δεν συνιστά αυτό πρωτοπορία για την Ελλάδα, τότε τι; Έχουμε καταφέρει επομένως να συγκεντρώσουμε ορισμένους από τους καλύτερους επιστήμονες διεθνώς.Νίκος-Κουραχάνης-φώτο

Δεύτερον, στο μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα διδάσκουν εγνωσμένου κύρους Καθηγητές από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Διαθέτουμε διδάσκοντες από το ΕΚΠΑ, την ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο. Είναι τιμή μας που στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχουν διδάξει επιστήμονες όπως ο Σάββας Ρομπόλης, ο Γιάννης Κουζής, ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.α. Με το έργο τους έχουν συνεισφέρει στον εγχώριο αλλά και τον διεθνή ακαδημαϊκό περί κοινωνικής πολιτικής διάλογο.

Τελευταίος παράγοντας είναι ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υφίσταται εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με «διεθνή συμβατότητα» και ορατότητα. Είναι ένα μεταπτυχιακό αναγνωρίσιμο σε όλη την Ευρώπη. Ένας απόφοιτος του Προγράμματος μας αναζητώντας μια θέση εργασίας ή την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα γνωρίζουν τι έχει σπουδάσει και τι είδους επιστημονικές και επαγγελματικές δεξιότητες διαθέτει.

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Προγράμματος;

Οι απόφοιτοι διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να απασχοληθούν σε διεθνείς οργανισμούς και σε όργανα Υπερεθνικών Θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ο ΟΟΣΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α. Πρόκειται για επαγγέλματα με αυξανόμενη σημασία και προοπτική. Επίσης διαθέτουν τα προσόντα για απασχόληση σε όλο το φάσμα των φορέων κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά στον αναπτυσσόμενο τομέα των ΜΚΟ. Αποκτούν λοιπόν πληθώρα επαγγελματικών επιλογών.

Θεωρείτε ότι αυτές δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών σας;

Φυσικά. Βρισκόμαστε σε μια οδυνηρή κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Το σύνολο του δημοσίου λόγου διέπεται από τον προβληματισμό για το πώς θα αποδράσουμε από την πολύπτυχη κρίση. Η Ελλάδα έχει έλλειψη από στελέχη που να συνδυάζουν τεχνοκρατικά εργαλεία και αξιακά ιδεώδη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας λαμβάνουν τις τεχνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων στα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Ωστόσο αυτά τα εφόδια συνυφαίνονται με τα ευγενή ιδεώδη της κοινωνικής πολιτικής: τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής, της ισότητας. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη – και όχι κατακερματισμένη – ακαδημαϊκή γνώση που υπερβαίνει τα άνυδρα «εμπορικά» τοπία των καιρών μας. Σε μια εποχή που το διακύβευμα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων είναι περισσότερο κρίσιμο παρά ποτέ, η προστιθέμενη αξία των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη.

*Αιτήσεις για τη νέα χρονιά (2014-15) μέχρι την 1η Αυγούστου. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα στο http://korinthos.uop.gr/~pms-ekp/

Facebook page ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική – http://www.facebook.com/PmsEuropaikeKoinonikePolitike

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση

Be the first to comment on "Συνέντευξη με τον Νίκο Κουραχάνη για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!