Υγεία, οικογένεια και οικονομικά προβλήματα οι μεγαλύτερες αιτίες άγχους

Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς, ανέφερε πως υποφέρει από υψηλά επίπεδα άγχους, το τελευταίο μήνα, και σύμφωνα με έρευνα του NPR (National Public Radio), οι μισοί από τους ερωτηθέντες βίωσαν ένα σημαντικά στρεσογόνο γεγονός τον τελευταίο χρόνο, όπως τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο ή απώλεια της εργασίας τους.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα εθνικής αντιπροσωπευτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το NPR, το Ίδρυμα Robert Wood Johnson και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα υψηλό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αναπηρία, αντιμετωπίζουν υψηλό στρες. Τα επίπεδα άγχους είναι επίσης υψηλά μεταξύ των ανθρώπων που επιβαρύνονται με οικονομικά προβλήματα ή ανησυχίες που σχετίζονται με την εργασία, μεταξύ μονογονεϊκών οικογενειών και γονέων εφήβων, με πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να αναφέρυν υψηλά επίπεδα άγχους.

Tο άγχος έχει επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, όσον αφορά τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου στρες στην ευημερία των ανθρώπων. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το στρες επηρεάζει την ποιότητα αλλά και το χρόνο ύπνου (αϋπνίες), με επιπλέον επιπτώσεις στον τρόπο διατροφής (υπερφαγία ή απώλεια όρεξης), μείωση άσκησης ή ακόμα και υπερυπνία.

Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν και από άλλες μορφές στρες, που δεν γνωρίζουν, αλλά οι οποίες παρ ‘όλα αυτά εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Όπως ανέφερε ο ψυχολόγος Eldar Shafir του Πανεπιστημίου του Princeton “Όλα δείχνουν πως  υπάρχει μια μαζική υποτίμηση του άγχους και των επιπτώσεων του”.

Πηγή: smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: Ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην Ευρώπη

Be the first to comment on "Υγεία, οικογένεια και οικονομικά προβλήματα οι μεγαλύτερες αιτίες άγχους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!