Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας-Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Η Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας (Black Ribbon Day), γνωστή και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80.

Πρόσφυγες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που τότε ζούσαν στον Καναδά, διοργάνωσαν μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος για να επιστήσουν την προσοχή στις ανεξέλεγκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονταν από τις αρχές σε όλο το σοβιετικό μπλοκ.

Για τις ετήσιες συγκεντρώσεις τους, επέλεξαν την 23η Αυγούστου, ημέρα-επέτειος της διαβόητης Συμφωνίας του 1939 “Μολότοφ-Ρίμπεντροπ” (επίθετα των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών) μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας.

Στις 23 Αυγούστου του 1989, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα που εκτεινόταν πάνω από 600 χιλιόμετρα, διασχίζοντας τις δημοκρατίες της Βαλτικής. Γνωστή και ως Baltic Way, αυτή η διαμαρτυρία θεωρείται ως μια καθοριστική στιγμή στη μάχη των χωρών της Βαλτικής για την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση.

Καθώς το σοβιετικό μπλοκ κατέρρευσε το 1991, οι διαδηλώσεις της Μαύρης Κορδέλας (πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού) διεξήχθησαν σε 56 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, η Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας, τιμά τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού και, γενικότερα, όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, υπέφεραν ή χάθηκαν υπό αυταρχικά καθεστώτα.

Το 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ο πρώτος φορέας που όρισε επισήμως την 23η Αυγούστου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού.

 

Πηγές: rferl.org, enrs.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Κράτα το

Be the first to comment on "Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας-Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!