ΗΠΑ: Θανάσιμη Επιδημία Βίας κατά των Γυναικών

Επίκεντρο έμφυλης βίας αποτελεί η Νότια Καρολίνα, όπου κάθε κομητεία της διαθέτει τουλάχιστον ένα καταφύγιο ζώων (46 κομητείες συνολικά) ενώ παράλληλα μονάχα 18 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στον παρακάτω χάρτη των κομητειών της Νότιας Καρολίνας, μία από τις κόκκινες κουκίδες αντιπροσωπεύει τον θάνατο μιας γυναίκας 31 ετών, της Amerise Barbre, την οποία στραγγάλισε ο φίλος της. Κάθε κόκκινη κουκίδα αναπαριστά μια γυναίκα που σκοτώθηκε από τον άντρα ή τον φίλο της. Όπως φαίνεται στο χάρτη, κατά τη διάρκεια μιας 8ετούς περιόδου, ανάλογοι φόνοι συνέβησαν 292 φορές.

The Charleston Post Courier

The Charleston Post Courier

Οι περισσότεροι νομοθέτες εκφράζουν μια βαθιά ανησυχία για την ενδοοικογενειακή βία, σημειώνει η εφημερίδα ” The Charleston Post Courier”, ωστόσο, οι ίδιοι διατηρούν ένα νομικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κακοποίηση του σκύλου του, αλλά κατ ‘ανώτατο όριο μόλις 30 ημέρες στη φυλακή για τον ξυλοδαρμό της συζύγου ή της φίλη του, κατά την πρώτη παράβαση.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, στη Νότια Καρολίνα, φαίνεται να συμβαίνει 36.000 φορές ανά έτος. Τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ξεκάθαρα την αποτυχία της δημόσιας πολιτικής και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί το ποσοστό των ανθρωποκτονιών γυναικών στη Νότια Καρολίνα είναι σήμερα το υψηλότερο στην Αμερική.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση (“When men murder Women”) του Κέντρου Πολιτικής κατά της Βίας – Violence Policy Center – μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τον έλεγχο της χρήσης όπλων– τα παρακάτω αποτελούν αληθή στοιχεία ανθρωποκτονιών που διαπράττονται από άνδρες κατα γυναικών σε εθνικό επίπεδο:

  • Για ανθρωποκτονίες στις οποίες μπορούσε να εντοπιστεί η σχέση του θύματος με το δράστη, το 94% των γυναικών-θυμάτων (1.509 από τις 1.601) δολοφονήθηκαν από έναν άνδρα που ήξεραν.
  • Για τα θύματα που γνώριζαν τους δράστες, το 61% (926) ήταν σύζυγοι ή αποτελούσαν προσωπικές γνωριμίες των δολοφόνων τους.
  • 264 γυναίκες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από το σύζυγό τους ή τον φίλο τους κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού.
  • Σε εθνικό επίπεδο, στις ανθρωποκτονίες τις οποίες μπορούσε να καθοριστεί το όπλο (1.551), οι περισσότερες ανθρωποκτονίες γυναικών διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα (51%) από ό, τι με οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μαχαίρια και άλλα ανάλογα αντικείμενα αντιπροσώπευσαν το 20% του συνόλου των δολοφονιών, η χρήση σωματικής βίας το 14% και οι δολοφονίες από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο το 7%. Από τις ανθρωποκτονίες που διαπράττονται με πυροβόλα όπλα, το 73% διαπράχθηκε με πιστόλια.
  • Το 87% του συνόλου των περιστατικών, όπου μπορούσαν να προσδιοριστούν οι συνθήκες, οι ανθρωποκτονίες δεν είχαν σχέση με τη διάπραξη οποιουδήποτε άλλου κακουργήματος, όπως βιασμό ή ληστεία.

Πηγή: theatlantic.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  ΔΙΟΤΙΜΑ : "Δεν θα σωπάσουμε...στη σεξιστική ρητορική μίσους!"

Be the first to comment on "ΗΠΑ: Θανάσιμη Επιδημία Βίας κατά των Γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!