Ναρκισσισμός: The Single Item Narcissism Scale (SINS)

Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη δήλωση: “Είμαι ναρκισσιστής”. Επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ερώτηση είναι ακριβώς ότι χρειάζονται οι ερευνητές για να μπορέσουν να κάνουν μια γρήγορη και εύκολη διάγνωση του ναρκισσισμού.

Δημοσιεύοντας τη μελέτη τους στο περιοδικό PLoS ONE, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η κατανόηση του ναρκισσισμού έχει συνέπειες για την κοινωνία που εκτείνονται πέρα από οποιαδήποτε επίδραση στις ζωές των μεμονωμένων ναρκισσιστών.

“Για παράδειγμα, οι ναρκισσιστικοί άνθρωποι έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση, που είναι ένα βασικό κίνητρο της φιλανθρωπικής συμπεριφοράς, όπως η δωρεά χρημάτων ή χρόνου σε οργανώσεις», αναφέρει η Sara Konrath του Πανεπιστημίου Indiana University Lilly Family School of Philanthropy.

“Σε γενικές γραμμές, ο ναρκισσισμός είναι προβληματικός τόσο για τα άτομα όσο και την κοινωνία. Όσοι νομίζουν ότι είναι τέλειοι, δεν προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους,” αναφέρει ο Brad Bushman, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio, προσθέτοντας: “ο ναρκισσισμός είναι αρνητικός για την κοινωνία, επειδή οι άνθρωποι που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και τα δικά τους συμφέροντα είναι λιγότερο χρήσιμοι για τους άλλους.”

Η ερευνητική ομάδα έθεσε περισσότερους από 2.200 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, σε μια διαδικασία 11 πειραμάτων. Αναλύοντας τα δεδομένα τους, βρήκαν ότι θα μπορούσαν να προσδιορίσουν αξιόπιστα τους ναρκισσιστές χρησιμοποιώντας απλά το ερώτημα: “Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση: Είμαι ναρκισσιστής” (Σημείωση: Η λέξη “ναρκισσιστής σημαίνει εγωιστής, εγωκεντρικός και ματαιόδοξος.) “

Οι συμμετέχοντες απάντησαν βαθμολογώντας τους εαυτούς τους σε μια κλίμακα από το 1 (“δεν είναι πολύ αληθινό για μένα») έως το 7 («πολύ αληθινό για μένα»). Μπορείτε να κάνετε το τεστ on line στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

ψυχοπαθολογία-ναρκισσιστική-προσωπικότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αυτο-αναφερθέντες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό έρχονται πολύ κοντά με πολλά ήδη υπάρχοντα και πιστοποιημένα μέτρα για τον ναρκισσισμό, συμπεριλαμβανομένου του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου τεστ για το ναρκισσισμό, του Narcissistic Personality Inventory (NPI), το οποίο περιλαμβάνει 40 ερωτήσεις.

Ο Bushman τονίζει ότι το τεστ – που η ομάδα ονόμασε the Single Item Narcissism Scale (SINS) – δεν αποτελεί αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων ερωτηματολογίων, τα οποία παρέχουν πληρέστερες πληροφορίες για τους ερευνητές. Όμως, αναφέρει πως το SINS θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε μεγάλες έρευνες, όπου οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι συμμετέχοντες θα βαρεθούν και θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Το τεστ SINS χρειάζεται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να απαντηθεί, ενώ το NPI διαρκεί κατά μέσο όρο 13,3 λεπτά.

Ο Bushman εξηγεί γιατί το SINS είναι αποτελεσματικό:

“Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές σε σχέση με άλλους, πιθανώς στην πραγματικότητα είναι πιο ναρκισσιστές. Οι άνθρωποι που έχουν ναρκισσιστική συμπεριφορά είναι σχεδόν υπερήφανοι για το γεγονός. Μπορείς να τους ρωτήσεις άμεσα, επειδή δεν θεωρούν το ναρκισσισμό ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας – πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και μπορούν με ευκολία να το δηλώσουν δημόσια”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία στο τεστ SINS, συνδέθηκαν τόσο με θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά περιλαμβάνονταν περισσότερη εξωστρέφεια και ελαφρώς λιγότερη κατάθλιψη. Στα αρνητικά περιλαμβάνονταν περισσότερος θυμός, ντροπή, ενοχή και φόβος, και λιγότερη τερπνότητα. Η μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία παρουσίασαν επίσης κακές διαπροσωπικές σχέσεις και λιγότερη θετική κοινωνική συμπεριφορά, όταν απειλήθηκε το εγώ τους.

Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν επίσης να είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και είχαν δυσκολία στο να διατηρήσουν μακροπρόθεσμες συναισθηματικές σχέσεις.

Πηγή: medicalnewstoday.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Πιστοποίηση συμβούλων τοξικοεξάρτησης και πρόληψης

Be the first to comment on "Ναρκισσισμός: The Single Item Narcissism Scale (SINS)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!