Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τοποθετούνται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της επιδημίας του Έμπολα

copyright: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

“Η ανακήρυξη της επιδημίας του Έμπολα ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διεθνή παγκόσμια δημόσια υγεία, δείχνει πόσο σοβαρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει την τρέχουσα επιδημία. Ωστόσο, από μόνες τους οι δηλώσεις δεν θα σώσουν ζωές» λέει ο Μπαρτ Γιάσσεν, γιατρός και Διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν σήμερα 676 άτομα διεθνές ντόπιο προσωπικό, ανταποκρινόμενοι στην κρίση και στις τρεις πληγείσες χώρες. Όλοι οι ειδικοί της οργάνωσης στον Έμπολα έχουν κινητοποιηθεί και πολύ απλά δεν είμαστε σε θέση πλέον να κάνουμε κάτι επιπλέον.

Οι χώρες που διαθέτουν τις αναγκαίες δυνατότητες πρέπει να αποστείλουν στις πληγείσες περιοχές άμεσα ειδικούς λοιμωξιολόγους και υποστηρικτικό υλικό. Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν θα περιοριστεί χωρίς τη μαζική ανταπόκριση από αυτά τα κράτη.

Πιο συγκεκριμένα, όλα τα ακόλουθα θα πρέπει να ενισχυθούν ριζικά: η ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, ο έλεγχος των λοιμώξεων, η αναζήτηση των νέων κρουσμάτων, η επιδημιολογική επιτήρηση, τα συστήματα εγρήγορσης και παραπομπής, η κινητοποίηση και η εκπαίδευση της τοπικής κοινότητας.

Τώρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυτή η δήλωση να μεταφραστεί σε άμεση δράση. Για εβδομάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν ότι μια μαζική ιατρική, επιδημιολογική και με όρους δημόσιας υγείας αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη για να σωθούν ζωές και να αντιστραφεί η πορεία της επιδημίας. Ζωές χάνονται επειδή η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ αργή”.

Οι ομάδες επείγουσας παρέμβασης της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 932 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το ξέσπασμα της επιδημίας το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν έρθει αντιμέτωπες με ένα ανησυχητικό κύμα της επιδημίας, καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται δραματικά στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, με τη νόσο να εξαπλώνεται σε πολλά χωριά και πόλεις.

Γουινέα
Στη Γουινέα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν δύο θεραπευτικά κέντρα για τον Έμπολα- ένα στην πρωτεύουσα, Κόνακρι, και το δεύτερο στο Γκεγκεντού (Guéckédou), στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μετά από μια παύση στα νέα περιστατικά στη Γουινέα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων και των θανάτων από τον ιό Έμπολα. Επί του παρόντος υπάρχουν 17 ασθενείς στο Κόνακρι και εννέα στο Γκεγκεντού.
Στο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μασέντα, στην νοτιοδυτική Γουινέα, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υποστηρίζουν το υπουργείο Υγείας, μεταφέροντας ασθενείς με Έμπολα με το ασθενοφόρο για τη φροντίδα τους είτε στο Κόνακρι ή στο Γκεγκεντού. Οι ασθενείς φτάνουν από την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από το Ενζερεκόρε (Nzerekore).

Οι αριθμοί στη Γουινέα:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέχρι στιγμής έχουν 31 άτομα διεθνές προσωπικό και 300 άτομα από την Γουινέα .
Στο Κόνακρι μέχρι σήμερα στα θεραπευτικά κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εισαχθεί 232 ασθενείς, από τους οποίους 124 επιβεβαιώθηκε ότι έχουν Έμπολα. 64 ασθενείς έχουν αναρρώσει και έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.
Στο Γκεγκεντού μέχρι σήμερα, στα θεραπευτικά κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εισαχθεί 366 ασθενείς, από τους οποίους 169 επιβεβαιώθηκε ότι έχουν Έμπολα. 46 ασθενείς έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στο σπίτι.

Σιέρα Λεόνε
Στη Σιέρα Λεόνε, το θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Καϊλαχούν, στα σύνορα με τη Γουινέα, επεκτάθηκε κατά 80 κλίνες, ώστε να ανταπεξέλθει στην ραγδαία αύξηση των ασθενών. Από 5 ως 10 νέοι ασθενείς εισάγονται καθημερινά. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 60 ασθενείς στο κέντρο. Εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο στις 4 Αυγούστου αφού θεραπεύτηκαν από την ασθένεια.
Εν τω μεταξύ, 200 επαγγελματίες υγείας της κοινότητας πραγματοποιούν ενημέρωση στην περιοχή ώστε να βελτιώσουν τη γνώση του κόσμου σχετικά με τον ΄Εμπολα και τα μέτρα προστασίας.

Οι αριθμοί στη Σιέρα Λεόνε:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αυτή τη στιγμή έχουν 26 άτομα διεθνές προσωπικό και 300 άτομα προσωπικό από τη Σιέρα Λεόνε.
Στο σύνολο των θεραπευτικών κέντρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εισαχθεί 260 ασθενείς, από τους οποίους 174 επιβεβαιώθηκε ότι έχουν Έμπολα. 36 ασθενείς έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στο σπίτι.

Λιβερία
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τη Λίντις Χούρουμ, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβερία. Υπάρχουν αναφορές πως τουλάχιστον 40 άτομα ιατρικό προσωπικό έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης είναι κλειστά, και υπάρχουν αναφορές νεκρών στους δρόμους και στα σπίτια.
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν τεχνική υποστήριξη στο θεραπευτικό κέντρο Έμπολα στη Μονρόβια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, και ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου κέντρου θεραπείας.
Μία ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με έδρα το Γκεγκεντού στη Γουινέα, πρόσφατα ξεκίνησε δράση στην περιοχή Λόφα της Λιβερίας, στα σύνορα με τη Γουινέα , όπου έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ασθενών Έμπολα.

The logistics team erects an incinerator in the isolation ward.

copyright: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

msf.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων & Παρηγορικής Φροντίδας - 10 Οκτωβρίου 2020 | Η Παρηγορική Φροντίδα στα δημόσια συστήματα υγείας

Be the first to comment on "Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τοποθετούνται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της επιδημίας του Έμπολα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!