Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η πορνογραφία πυροδοτεί μία εγκεφαλική δραστηριότητα σε άτομα με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά – κοινώς γνωστή ως εθισμός στο σεξ – παρόμοια με τη δραστηριότητα που προκαλείται στους εγκεφάλους των τοξικοεξαρτημένων . Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πορνογραφία είναι από μόνη της εθιστική.
Αν και οι ακριβείς εκτιμήσεις είναι άγνωστες, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στους 25 ενήλικες επηρεάζεται από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, μια εμμονή σε σεξουαλικές σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές που δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην προσωπική ζωή και στην εργασία ενός ατόμου, οδηγώντας σε σημαντικά προβλήματα και σε αισθήματα ντροπής. Η υπερβολική χρήση πορνογραφίας είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που προσδιορίζεται σε πολλούς ανθρώπους με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα ένας επίσημα αποδεκτός ορισμός για τη διάγνωση της κατάστασης.
Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 19 άνδρες-ασθενείς με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και τη συνέκριναν με την εγκεφαλική δραστηριότητα 19 υγιών εθελοντών. Οι ασθενείς ξεκίνησαν να βλέπουν πορνογραφία περισσότερο καιρό και σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολούθησαν μια σειρά από σύντομα βίντεο που χαρακτηρίζονταν από σεξουαλικό περιεχόμενο ή αθλήματα, ενώ καταγραφόταν η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία χρησιμοποιεί το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα για να μετρήσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις περιοχές του εγκεφάλου, ήταν πιο ενεργές στους εγκεφάλους των ανθρώπων με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Αυτές οι περιοχές – το κοιλιακό ραβδωτό σώμα, το ραχιαίο πρόσθιο προσαγώγιο και η αμυγδαλή – είναι περιοχές που επίσης ενεργοποιούνται σε τοξικοεξαρτημένους, όταν δέχονται ερεθίσματα ναρκωτικών. Το κοιλιακό ραβδωτό σώμα εμπλέκεται στην επεξεργασία ανταμοιβής και κινήτρου, ενώ το ραχιαίο πρόσθιο προσαγώγιο εμπλέκεται στην πρόβλεψη της ανταμοιβής και της επιθυμίας ναρκωτικών. Η αμυγδαλή συμμετέχει στην επεξεργασία της σημασίας των γεγονότων και των συναισθημάτων.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας που ένιωθαν, ενώ βλέποντας τα βίντεο, και πόσο τους άρεσε. Οι τοξικοεξαρτημένοι θεωρείται πως οδηγούνται στην αναζήτηση ναρκωτικών επειδή “θέλουν” και όχι επειδή “απολαμβάνουν”. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή και ως incentive motivation.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ασθενείς με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας προς τα σεξουαλικά βίντεο, χωρίς όμως να τα αξιολογούν απαραίτητα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις προτιμήσεις τους. Στους ασθενείς, η επιθυμία συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των προαναφερθέντων τριών περιοχών του εγκεφάλου , σε σύγκριση με τα αθλητικά βίντεο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του εγκεφάλου και της ηλικίας – όσο νεότερος ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερη ήταν η στάθμη της δραστηριότητας στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στα άτομα με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Τα ευρήματα που σχετίζονται με την ηλικία σε άτομα με ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, υποδηλώνουν ότι το κοιλιακό ραβδωτό σώμα μπορεί να είναι σημαντικό στις αναπτυξιακές πτυχές της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς με παρόμοιο τρόπο όπως είναι στον εθισμό φαρμάκων, αν και άμεσες μελέτες κρίνονται απαραίτητες για βεβαίωση αυτής της πιθανότητας.
“Υπάρχουν σαφείς διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίζουν ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά και των υγιών εθελοντών. Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν εκείνες των τοξικοεξαρτημένων”, ανέφερε η κλινική ερευνήτρια Δρ.Valerie Voon. “Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαγνώσουν την κατάσταση. Ούτε η έρευνα μας προσφέρει απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτά τα άτομα έχουν εθιστεί στην πορνογραφία -ή ότι η τελευταία είναι εγγενώς εθιστική. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και τοξικοεξάρτησης”.
Ο Δρ John Williams, επικεφαλής Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας στο Wellcome Trust (ίδρυμα που χρηματοδοτεί ιατρικές έρευνες), αναφέρει: “Οι Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πορνογραφίας σε υπερβολικό βαθμό, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, παρουσιάζουν όλο και περισσότερα κοινά στοιχεία. Αυτή η μελέτη μας φέρνει ένα βήμα παραπέρα για να ανακαλύψουμε γιατί συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές που γνωρίζουμε ότι είναι δυνητικά επιζήμιες για εμάς. Είτε είμαστε αντιμέτωποι με τον εθισμό στο σεξ , είτε με την κατάχρηση ουσιών ή τις διατροφικές διαταραχές, γνωρίζοντας πώς, και πότε, πρέπει να παρέμβουμε, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος, είναι ένας σημαντικός στόχος της έρευνας αυτής”.
Πηγή: sciencedaily.com
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.