Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη σε δείγμα 14.000 νέων μητέρων. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες που σχεδιάζουν να θηλάσουν, όμως αδυνατούν να το πράξουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Maternal and Child Health, έγινε με σκοπό την υποστήριξη των γυναίκων που δεν μπορούν να θηλάσουν. Φιλανθρωπικός οργανισμός υποστήριξης γονέων ανέφερε πως η ψυχική υγεία ήταν πάντοτε ένα τεράστιο ζήτημα για πολλές μητέρες.

Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του μωρού είναι σαφή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα παιδί να τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσαν πως ο αντίκτυπος του θηλασμού στην μητέρα δεν ήταν το ίδιο σαφής και κατανοητός.

  • 1 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξει κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 13.998 γεννήσεις στη νοτιοδυτική Αγγλία, τα οποία έδειξαν πως, από τις γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάσουν, υπήρχε ένα ποσοστό 50% μείωσης του κινδύνου εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης εάν άρχιζαν το θηλασμό, όμως ο κίνδυνος της κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ των γυναικών που ήθελαν αλλά δεν ήταν σε θέση, να θηλάσουν.

Ιατρείο Θηλασμού στο Κέντρο Υγείας Παιδιού Καισαριανής, socialpolicy.grΗ Δρ. Iacovou, ερευνήτρια που συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, δήλωσε πως οι επαγγελματίες υγείας χρειάζεται να δώσουν μεγάλη προσοχή.

“Είναι σωστό να ενημερώνουμε τις μητέρες ότι πρέπει να θηλάσουν, υπάρχει τόσα πολλά οφέλη, αλλά αυτό που πρέπει να επανεξετάσουμε είναι η μεγαλύτερη υποστήριξη προς τις γυναίκες που θέλησαν να θηλάσουν και να αναγνωρίσουμε πως αυτές που αδυνατούν να το κάνουν, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο”.

Πιθανές εξηγήσεις για τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού στις μητέρες περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των ορμονών κατά την παραγωγή γάλακτος, που αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα των μητέρων. Η Δρ. Iacovou πρόσθεσε επίσης τους κοινωνικούς ή ψυχολογικούς παραγόντες που ενδέχεται να συμβάλουν στη ψυχική υγεία της γυναίκας, όπως για παράδειγμα το συναίσθημα της “αποτυχίας” στο ρόλο της μητέρας.

“Οι μητέρες αντιμετωπίζουν συχνά πολλές πιέσεις μετά τη γέννηση ενός παιδιού, όπως τον πόνο, την έλλειψη ύπνου και το άγχος. Ο θηλασμός βοηθά τις μητέρες να χαλαρώνουν μειώνοντας το άγχος, έτσι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στη πρόληψη ζητημάτων ψυχικής υγείας που εμπλέκονται”, δήλωσε σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού NCT.

Πηγή: bbc.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 «Μαζί για το Παιδί»: Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Be the first to comment on "Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!