Πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Οι ειδικοί καλούν τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει γρήγορα ώστε να μειωθούν οι κλιματικές μεταβολές και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις τους στην υγεία, στην πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την υγεία και το κλίμα, η οποία ξεκίνησε χθες στη Γενεύη, την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (WHO).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να σώσουν ζωές σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θερμότητας, των ακραίων καιρικών φαινομένων, των μεταδοτικών ασθενειών και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τομέας της υγείας θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για την προώθηση “έξυπνων” στρατηγικών που αφορούν το κλίμα. Η κοινότητα της υγείας εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει την ικανότητά της για την επιτήρηση και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών όπως είναι η χολέρα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, ασθένειες οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις καιρικές και κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως, από τις μεταβολές στα πρότυπα των ασθενειών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες), από την υποβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και από τις επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας.

“Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, οι φτωχοί, οι μειονεκτούντες και τα παιδιά είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν περισσότερο από το βάρος των κλιματικών επιπτώσεων και των επακόλουθων ασθενειών, όπως η ελονοσία, η διάρροια και ο υποσιτισμός, που σκοτώνουν ήδη εκατομμύρια κάθε χρόνο” σημείωσε η Δρ. Flavia Bustero, Βοηθός Γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Οικογενειακή, Γυναικεία και Παιδική Υγεία.

Η Christina Figueres, Εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), προειδοποίησε ότι όσο ο κόσμος γίνεται θερμότερος και πιο πυκνοκατοικημένος, και καθώς η ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια μεγαλώνει, οι επιπτώσεις στην υγεία θα εξαπλωθούν και ενδεχομένως να ξεπεράσουν την ικανότητα αντιμετώπισης των τομέων της υγείας και της αποκατάστασης των καταστροφών.

“Ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος δεν είναι η ασθένεια. Η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα το σύμπτωμα. Η ασθένεια είναι κάτι που σπάνια παραδεχόμαστε. Η ασθένεια είναι η νοσηρή εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα, η αποδάσωση και η χρήση της γης, που εξαντλούν τους φυσικούς πόρους” δήλωσε η κα. Figueres στο συνέδριο.

Δήλωσε επίσης ότι στο επίκεντρο μιας αποτελεσματικής αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση να αναλάβουμε την ευθύνη και να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις που θα αλλάξουν συνήθειες, συνήθειες που αποτέλεσαν τη βάση της ανάπτυξης της ανθρωπότητας κατά τα τελευταία 100 χρόνια- “εάν θέλουμε να αποφευχθεί η σοβαρή επιδείνωση της υγείας και της ποιότητας των συνθηκών ζωής για τα επόμενα 100 χρόνια”.

un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Doing What Matters in Times of Stress: Εικονογραφημένος Οδηγός του Π.Ο.Υ. για τη διαχείριση του στρες σε αντιξοότητες

Be the first to comment on "Πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!