Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: “Children on the Run”

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανησυχεί για την αύξηση του αριθμού των παιδιών στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους, λόγω της βίας, κακοποίησης και ανασφάλειας που επικρατεί τόσο στα σπίτια τους όσο και στις κοινότητές όπου ζουν.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με την ονομασία “Children on the Run”, καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βία και την εγκληματικότητα και να εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε άσυλα και άλλες μορφές διεθνούς προστασίας.

Η έκθεση αναλύει τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο που έχει αυτή η ανασφάλεια στα παιδιά, αναγκάζοντάς τα να διασχίζουν από μόνα τους τα διεθνή σύνορα  για να αναζητήσουν ασφάλεια. Η έκθεση περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερα από 400 ασυνόδευτα παιδιά από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ , όπου τα παιδιά βρίσκονταν σε ομοσπονδιακή κράτηση.

Ο αριθμός των παιδιών που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι ασυνόδευτα (Διακινδυνεύοντας τα πάντα για άφιξη στις ΗΠΑ – Τα «τρένα του θανάτου»), διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2010. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως ο αριθμός των παιδιών που θα φτάσουν φέτος στην Ηνωμένες Πολιτείες για αναζήτηση καταφυγίου είναι 60.000!

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν την πλειονότητα των νέων αιτημάτων ασύλου από παιδιά και ενήλικες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, έχει επίσης τεκμηριωθεί μία αύξηση της τάξης του 432% στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου (συνολικά) από πολίτες του Μεξικού, Παναμά, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα και Μπελίζ, από το 2009.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία των παιδιών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τόσο το δικαίωμα των παιδιών για άσυλο, όσο και την εγγενή ευπάθεια τους. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν επίσης ειδικές μορφές δίωξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίτημα για καθεστώς πρόσφυγα.

Πηγή: unhcr.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κυρώσεις και ανθρώπινα δικαιώματα: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

1 Comment on "Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: “Children on the Run”"

  1. 60.000 παιδιά είναι παρα πολλά και θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα προσοχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα
    (απο επιστημονικό προσωπικό). Σίγουρα και τα 60.000 θα πρέπει να διαμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!