Ανησυχητική η άγνοια και η αμηχανία των νεαρών γυναικών για τα γυναικολογικά θέματα

Το ήμισυ των νέων γυναικών αδυνατούν να ονοματίσουν σωστά τον γυναικείο κόλπο σε ένα ιατρικό διάγραμμα, ενώ το 65% έχει παραδεχθεί ότι έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τη λέξη “κόλπος” ή “αιδοίο”.

Καθώς ξεκινά ο μήνας ευαισθητοποίησης για το Γυναικολογικό Καρκίνο, έρευνα παρουσιάζει ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση των νέων γυναικών για το σώμα τους και πιθανά προειδοποιητικά σημάδια πέντε μορφών καρκίνου που μπορεί να επηρεάσουν τη μήτρα, τις ωοθήκες, το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο.

Μόνο το ήμισυ από το σύνολο 1.000 γυναικών που ερωτήθηκαν, μεταξύ ηλικίας 26-35 ετών, ήταν σε θέση να ονομάσουν τον κόλπο με ακρίβεια, ενώ γυναίκες ηλικίας μεταξύ 66 και 75 ετών είχε καλύτερα ποσοστά επιτυχίας: 8 στις 10 ήταν σε θέση να ονομάσουν τις ωοθήκες και 9 στις 10 μπορούσαν να εντοπίσουν και να ονομάσουν τη μήτρα.

Από τις νεότερες γυναίκες που ερωτήθηκαν, 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 16 και 26 ετών, δεν ήταν σε θέση να αναφέρει ούτε ένα σύμπτωμα ενός από τις πέντε γυναικολογικές μορφές καρκίνου, ενώ σχεδόν 40% των νεαρών γυναικών αυτής της ηλικίας είπαν ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις, όπως “lady parts” ή “women’s bits”, αντί να χρησιμοποιούν τον όρο “κόλπος”.

Το αίσθημα αμηχανίας γύρω από γυναικολογικά θέματα είναι επίσης ένα ζήτημα που εμποδίζει τις γυναίκες να ζητούν βοήθεια από γιατρούς. Περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες ηλικίας 16 έως 35 ετών, είπαν πως δυσκολεύονται να συζητήσουν γυναικολογικά θέματα με το γιατρό τους και σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε πως είχε αποφύγει εντελώς να επισκεφθεί το γιατρό όταν αντιμετώπισε ένα γυναικολογικό πρόβλημα, λόγω του αισθήματος αμηχανίας.

Πηγή: independent.co.uk

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Προκήρυξη νέου κύκλου σπουδών ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!