Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Οι χώρες όλες του κόσμου πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη της νεολαίας στην επίσημη πολιτική προς όφελος της Δημοκρατίας, δηλώνει η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Σηματοδοτώντας την 15η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή ημέρα της Δημοκρατίας, η Διακοινοβουλευτική Ένωση προτρέπει τους απογοητευμένους και αποξενωμένους νέους να συμμετάσχουν στη λήψη τολμηρών πολιτικών αποφάσεων , αλλάζοντας τη πολιτική νοοτροπία.

Οι νέοι μεταξύ 15-25 ετών αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά πρόσφατη έρευνα του IPU έδειξε πως οι βουλευτές κάτω των 30 ετών αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 2% των μελών του κοινοβουλίου. Για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 20-40 ετών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε μόλις 12%.

Στις περισσότερες χώρες, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ελαχίστων ορίων ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, στοιχείο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αντιπροσωπευτικότητα του κοινοβουλίου σε μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό νεανικής ηλικίας. Στις περισσότερες χώρες, η ελάχιστη ηλικία ψήφου είναι τα 18 έτη, ενώ η μέση ελάχιστη ηλικία για έναν υποψήφιο είναι μόλις πάνω από 22 χρόνια. Ωστόσο, στο ένα τρίτο των χωρών, το ελάχιστο όριο ηλικίας για έναν υποψήφιο είναι άνω των 25 ετών.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων μεταξύ των νέων σε όλες τις περιοχές του κόσμου είναι επίσης ανησυχητική. Η εκλογική συμμετοχή της νεολαίας βρίσκεται είτε σε σοβαρή ύφεση εδώ και πολλά χρόνια είτε είναι απλά χαμηλή, αν και υπάρχουν μεμονωμένες εθνικές εξαιρέσεις.

Παρά το γεγονός της μείωσης της παγκόσμιας μέσης προσέλευσης των ψηφοφόρων από το 1990 και μετά, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην πτώση της συμμετοχής στις εκλογές μεταξύ των νέων ανθρώπων, οι νέοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε πολλά πρόσφατα μαζικά κινήματα για τη δημοκρατία και για τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα. Η χρήση των social media για να ακουστούν οι φωνές των νέων αποτελεί επίσης μία ζωτικής σημασίας και αυξανόμενη δύναμη για την επίτευξη της αλλαγής.

Παρ ‘όλα αυτά, οι νέοι παραμένουν στην πολιτική περιφέρεια και η ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να έρθουν στην πολιτική σκηνή δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά να ληφθούν μια σειρά από μέτρα ώστε να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή των νέων. Αυτά περιλαμβάνουν την ευθυγράμμιση του ελαχίστου ορίου ηλίκας των χωρών αναφορικά με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τη θέσπιση ποσοστώσεων για τους νέους σε εκλογικούς νόμους για μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και την επένδυση στην πολιτειακή και πολιτική αγωγή για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πηγή: ipu.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!