Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στην εξαφάνιση γλωσσών

Επιστήμονες πιστεύουν πως η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εξαφάνιση ορισμένων γλωσσών.

Μελέτη (που δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, βιολογικών επιστημών) διαπίστωσε ότι οι μειονοτικές γλώσσες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι προσπάθειες για την προστασία αυτών των γλωσσών πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tatsuya Amano, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: “Παγκόσμιες γλώσσες οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς προς την εξαφάνιση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Μέσω της μελέτης θέλαμε να ερευνήσουμε πώς η εξαφάνιση διανέμεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιες είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις αυτής”.

Ο Δρ Amano, που συνήθως μελετά τους ρυθμούς εξαφάνισης ζώων, δήλωσε ότι περίπου το 25% των γλωσσών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό απειλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο επιτυχημένη είναι μια χώρα από οικονομική άποψη, τόσο πιο γρήγορα οι γλώσσες οδηγούνται σε εξαφάνιση. Ανέφεραν ότι στην Βόρεια Αμερική, γλώσσες όπως η Upper Tanana στην Αλάσκα, ομιλούνται αυτή τη στιγμή από λιγότερα από 25 άτομα και διατρέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης για πάντα. Στην Ευρώπη, γλώσσες όπως η Ume Sami στη Σκανδιναβία ή η Auvergnat στη Γαλλία, ομιλούνται από όλο και λιγότερα άτομα με τάχιστους ρυθμούς.

Ο Δρ Amano ανέφερε: “Καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται, μόνο μια γλώσσα έρχεται συχνά να κυριαρχήσει στον πολιτικό και εκπαιδευτικό τομέα ενός έθνους. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να υιοθετήσουν την κυρίαρχη γλώσσα ή κινδυνεύουν να αποκλειστούν- οικονομικά και πολιτικά”.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι γλώσσες στα Ιμαλάια βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Bahing στο Νεπάλ, η οποία υπολογίζεται ότι έχει μονάχα οκτώ ομιλητές. Γλώσσες εξαφανίζονται επίσης στους τροπικούς. “Αυτές οι χώρες βιώνουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, έτσι στο εγγύς μέλλον, αυτές οι γλώσσες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης.”

Οι επιστήμονες καλούν σε προσπάθειες διατήρησης των γλωσσών που θα επικεντρώνονται στις συγκεκριμένες “περιοχές κινδύνου”. Ο Δρ Amano δήλωσε ότι οι δράσεις που αναλαμβάνονται για την προστασία των γλωσσών, όπως της Ουαλικής γλώσσας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα καλό παράδειγμα για μια επιτυχημένη στρατηγική.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Daniel Kaufman, εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για τις Γλώσσες υπό Εξαφάνιση(Endangered Language Alliance) δήλωσε:

“Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επισκιαστεί από τους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Βλέπουμε τώρα ένα μοτίβο γλωσσικής πολυμορφίας που είχε αρχικά διαμορφωθεί από το περιβάλλον, να διαμορφώνεται από την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Το περιβαλλοντικό σχέδιο σε αυτό το σημείο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ιστορικά κατάλοιπα. Δηλαδή, δεν θα δούμε πλέον περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού τύπου να προσελκύουν ή να γίνονται γόνοι γλωσσικής πολυμορφίας. Η οικονομική πτυχή, ωστόσο, δεν μπορεί να υπερτονίζεται καθώς υπάρχουν μέρη γλωσσικής πολυμορφίας όπου ολόκληρα χωριά αδειάζουν λόγω αποδημίας”.

Πηγή: bbc.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Η Άρνηση των εμβολίων για τον κορονοϊό στους Παλαιστίνιους αποκαλύπτει τις θεσμοθετημένες διακρίσεις του Ισραήλ

Be the first to comment on "Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στην εξαφάνιση γλωσσών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!