Η έκθεση “Good Childhood”, που πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα The Children’s Society, αξιολόγησε την ευημερία παιδιών από 40 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από τη Βόρεια Αμερική, με μια επιπλέον ξεχωριστή ανάλυση 11 διαφορετικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων και φτωχών εθνών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 50.000 παιδιά, με την ευημερία να ορίζεται ως η αυτο-αναφερθείσα ευτυχία ή υποκειμενική ευημερία (δηλαδή με βάση τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονταν την προσωπική τους ευτυχία) και η ικανοποίηση τους από την ζωή.
Τα ποσοστά ευημερίας μετρήθηκαν με βάση 10 παράγοντες που έχουν κριθεί σημαντικοί βάσει προηγούμενων ερευνών για τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.
Συγκεκριμένα μελετήθηκε ο δείκτης ικανοποίησης των παιδιών σε τομείς όπως η υγεία, η οικογένεια, η κατοικία, οι φίλοι, το σχολείο, το μέλλον, τα χρήματα και τα υπάρχοντα, η αξιοποίηση του χρόνου, οι επιλογές και η εξωτερική εμφάνιση.
Σε ένα εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, η έκθεση αναφέρει ότι η τακτική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου δεν συνδέεται με μειωμένη ευημερία. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτός σχολείου έχουν πολύ χαμηλότερη ευημερία από ό, τι τα παιδιά που έκαναν τακτική χρήση, αντικατοπτρίζοντας ίσως το πώς τα παιδιά αισθάνονται σε σπίτια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη χρήση υπολογιστών ή λόγω του υπερβολικού ελέγχου των γονέων.
Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση ως ζήτημα ανησυχίας, ειδικότερα στο μεγάλο χάσμα μεταξύ κοριτσιών και αγοριών για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με την εμφάνιση τους.
“Το χάσμα των φύλων όσον αφορά την ικανοποίηση των παιδιών για την εμφάνιση τους παρουσιάζεται μόνο σε ορισμένες χώρες. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δημιουργία αυτού του χάσματος των φύλων και οδηγούν τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα επηρεάζοντας την ευημερία τους” αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση διαπίστωσε ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ της γονικής κατάθλιψης και της παιδικής υποκειμενικής ευημερίας. Περίπου το 15% των παιδιών που ζουν με μητέρα που πάσχει από σοβαρή μορφή κατάθλιψης, ανέφεραν χαμηλή ευημερία, σε σύγκριση με το 9% των παιδιών που το πρόβλημα ψυχικής υγείας της μητέρας δεν τα επηρέαζε. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της ευημερίας των παιδιών και την οικονομικής τους κατάστασης.
Περίπου το ένα τρίτο (36%) των παιδιών δήλωσαν πως οι οικογένειές τους είχαν επηρεαστεί σημαντικά ή σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, και αυτά τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ευημερία. Από αυτά τα παιδιά, εκείνοι που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως φτωχότερα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι ήταν δυστυχισμένα και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή. Ακόμη και εκείνα που είπαν ότι οι οικογένειές τους ήταν πλουσιότερες είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ευημερία.
Σύμφωνα με την κατάταξη των 40 χωρών, τα πιο ευτυχισμένα παιδιά βρίσκονται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την Ολλανδία, την Αρμενία, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία να ακολουθούν.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση, ξεπερνώντας χώρες όπως τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αγγλία και την Ιταλία.
Η χώρα με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά φαίνεται να είναι η Τουρκία, ενώ μόλις στην προτελευταία θέση της λίστας εντοπίζονται οι Η.Π.Α., με τον Καναδά και την Πολωνία να βρίσκονται εξίσου χαμηλά στην κατάταξη.
Πηγές: theguardian.com, neoskosmos.com
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.