Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2014: Άνοια και μείωση των κινδύνων

Η έκθεση World Alzheimer Report 2014, Dementia and Risk Reduction: An analysis of protective and modifiable factors – Μια ανάλυση των παραγόντων προστασίας και τροποποιήσιμων παραγόντων, εξετάζει κριτικά τις αποδείξεις για την ύπαρξη των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την άνοια, εστιάζoντας σε τέσσερις βασικούς τομείς: τον αναπτυξιακό, τον ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό, τον τρόπος ζωής και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έκθεση προχωρά σε συστάσεις για την πραγματοποίηση εκστρατειών δημόσιας υγείας και για στρατηγικές πρόληψης της άνοιας, κάνοντας έκκληση για την ένταξη τόσο σε παγκόσμια όσο και εθνικά προγράμματα για τη δημόσια υγεία, παράλληλα με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο έλεγχος του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα μέτρα για την ενθάρρυνση της παύσης του καπνίσματος και της μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 50%. Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και την υπέρταση, και πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι επίσης στοχευμένες.

Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται στενά στην έκθεση με τη μείωση του κινδύνου για άνοια. Για παράδειγμα, μελέτες για τη συχνότητα της άνοιας μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, δείχνουν ότι οι πρώην καπνιστές αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο.

Η έρευνα και η συγγραφή της έκθεσης έγινε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για τη Γήρανση και την Φροντίδα της  Άνοιας (Global Observatory for Ageing and Dementia Care), που φιλοξενείται στο King ‘s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Ερευνών Υπηρεσιών Υγείας και Πληθυσμού.

Παράλληλα με τα στοιχεία της αναφερθείσας έρευνας, επιπλέον στοιχεία μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη  Bupa (εταιρεία διεθνούς ασφάλισης υγείας)  έδειξαν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα (69%) των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ανησυχούν για την εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τα αίτια αλλά και τις ενέργειες που μπορούν δυνητικά να πραγματοποιήσουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

can-we-reduce-the-risk-of-dementia_5418bd2429982_w1500World Alzheimer Report 2014

Πηγή: alz.co.uk

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τετάρτη 6 Μαΐου 2020: Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας της Μητέρας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!