Πρωτοβουλία για την συμπερίληψη της ψυχικής υγείας στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του ΟΗΕ

Σημαντικοί ψυχίατροι από όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μια ιστορική προσπάθεια για να συμπεριλάβουν την ψυχική υγεία στην αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ για το 2015 και μετέπειτα.

Οι οκτώ Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας ξεκίνησαν στις αρχές του 21ου αιώνα, με επίκεντρο την παγκόσμια φτώχεια και τα προβλήματα υγείας, οδηγώντας σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φυματίωσης, της ελονοσίας και του ιού HIV.

Ωστόσο, στους στόχους της Χιλιετίας δεν συμπεριελήφθη η βελτίωση των θεραπειών των ψυχικών ασθενειών, οδηγώντας σε αυτό που οι ψυχίατροι ονομάζουν “συστηματική παραμέληση” εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το 2015, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύνολο στόχων, τους Αειφόρους Αναπτυξιακούς Στόχους, με σκοπό την καθοδήγηση παγκόσμιων πολιτικών για το υπόλοιπο του αιώνα. Σύντομα ο ΟΗΕ πρόκειται να αποφασίσει τι πρέπει να συμπεριληφθεί στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, κατά τη σύνοδο κορυφής με την έναρξη του επόμενου έτους.

Μια ομάδα από 13 κορυφαίους ψυχιάτρους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, ηγούνται μιας εκστρατείας με σκοπό να συμπεριληφθεί η ψυχική υγεία στη νέα ατζέντα του ΟΗΕ.

Ένας από τους κορυφαίους εμπειργογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου σε ζητήματα που αφορούν την την ψυχική ασθένεια, ο καθηγητής Graham Thornicroft, δήλωσε στην εφημερίδα Independent, ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται να ωθήσει τις χώρες να σταματήσουν τη “συνωμοσία της σιωπής” γύρω από την παραμέληση των ψυχικά ασθενών.

“Αυτό το έτος, 1 στους 6 από εμάς θα αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας… Στις περισσότερες χώρες, είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να μιλήσει κανείς για την ψυχική ασθένεια … Αντιμετωπίζουμε τη συστηματική παραμέληση σε κάθε επίπεδο για τα ζητήματα ψυχικής υγείας”.

“Γνωρίζουμε ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μόνο κοινές, αλλά οφείλονται σε έως και το ένα τέταρτο του συνόλου της αναπηρίας στον κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο. Αλλά από την άποψη της διεθνούς πολιτικής, έχουμε βιώσει εκπληκτική περιφρόνηση των αναγκών των ατόμων με ψυχική ασθένεια”.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά τουλάχιστον 450 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Η κατάθλιψη, το άγχος, και οι ψυχωσικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια δεν αποτελούν μόνο οι ίδιες προβλήματα αλλά αυξάνουν την πιθανότητα του πάσχοντος να υποκύψει από ασθένειες που προσβάλουν την καρδιά και τους πνεύμονες (συννοσηρότητα).

Έρευνες στην Αυστραλία και τη Σκανδιναβία έχουν δείξει ότι οι άνδρες με ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νεότεροι από ό, τι ο γενικός πληθυσμός, και οι γυναίκες κατά μέσο όρο 15 χρόνια νεότερες.

Συνάδελφοι που εργάζονται στην Αιθιοπία αναφέρουν ότι υπάρχει μια μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς, οι άνθρωποι συχνά εγκαταλείπονται από τις οικογένειές τους και μένουν άποροι,” δήλωσε ο καθηγητής Thornicroft.

Η πρωτοβουλία των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της φτώχειας, των χρόνιων ασθενειών, της εκπαιδευτικής μειονεξίας – φαινόμενα που οξύνονται από τις ψυχικές ασθένειες.

Πηγή: independent.co.uk

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!