Ρωσία: Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν βία και παραμέληση

© 2011 Gordon Welterslaif Redux

Μετάφραση -Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Μόσχα- Σχεδόν το 30% όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες στη Ρωσία ζουν σε κρατικά ορφανοτροφεία όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν βία και παραμέληση.

Η έκθεση “Abandoned by the State: Violence, Neglect, and Isolation for Children with Disabilities in Russian Orphanages” (“Εγκαταλειμμένα από το κράτος: Βία, παραμέληση και απομόνωση για τα Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στα Ρωσικά Ορφανοτροφεία”), διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά και νέοι με ειδικές ανάγκες που έχουν ζήσει σε κρατικά ορφανοτροφεία υπέστησαν σοβαρή κακοποίηση και παραμέληση από το προσωπικό των ιδρυμάτων.

Μερικά παιδιά μίλησαν στη Human Rights Watch (ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο) και ανέφεραν ότι το προσωπικό του ορφανοτροφείο τους χτυπούσε, τους χορηγούσε ηρεμιστικά και τους έστελνε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία για ημέρες ή εβδομάδες για να τα τιμωρήσει.

“Η βία και παραμέληση των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε ορφανοτροφεία είναι αποκαρδιωτική και εντελώς αξιοθρήνητη”, δήλωσε η Andrea Mazzarino, Ερευνήτρια της Human Rights Watch στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, και συντάκτρια της έκθεσης. “Η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τη βία κατά των παιδιών σε ιδρύματα και να ενισχύσει άμεσα τα προγράμματα που θα διατηρήσουν τα παιδιά εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.”

Η έκθεση βασίζεται σε πάνω από 200 συνεντεύξεις με παιδιά, μέλη οικογενειών, δικηγόρους και προσωπικό ορφανοτροφείων, καθώς και σε επισκέψεις σε 10 κρατικά ορφανοτροφεία σε όλη τη Ρωσία, όπου ζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα έχουν οικογένειες, όμως το προσωπικό των ιδρυμάτων που επισκέφθηκε η Human Rights Watch, πολλές φορές αποθάρρυνε επισκέψεις της οικογένειας ή άλλη επαφή με τα μέλη της οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επαφή θα έκανε τα παιδιά “κακομαθημένα”, καθώς θα συνήθιζαν σε υπέρμετρη προσοχή.

Τα παιδιά και οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών ανέφεραν ότι τα παιδιά στα ορφανοτροφεία συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή διατροφή, την προσοχή που χρειάζονται και ευκαιρίες για παιχνίδι και ότι πολλά παιδιά λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου τυπική εκπαίδευση.

Η έλλειψη της κατάλληλης στήριξης και κατάρτισης του προσωπικού του ορφανοτροφείου, καθώς και ο μικρός αριθμός εργαζομένων, είναι ένας κεντρικός παράγοντας για το πως το προσωπικό αντιμετωπίζει τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ελάχιστες ευκαιρίες για να ζητήσουν βοήθεια ή να αναφέρουν την κακοποίηση.

Τουλάχιστον το 95% των παιδιών που ζουν στα ρωσικά ορφανοτροφεία και ανάδοχα ιδρύματα έχουν τουλάχιστον ένα γονέα εν ζωή. Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει μια δημόσια δέσμευση για την μείωση της υπερβολικής ιδρυματοποίησης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει αρκετή προσοχή στις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα ιδρύματα.

Σε περιπτώσεις που κατέγραψε ο οργανισμός Human Rights Watch, πολλά παιδιά με αναπηρίες κατέληξαν σε ορφανοτροφεία, επειδή οι εργαζόμενοι της υγειονομικής περίθαλψης πίεσαν τους γονείς τους να τα εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά θα έχουν μειωμένη ανάπτυξη ή ότι οι γονείς δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίζουν. Η έλλειψη επαρκούς και κατάλληλης εκπαίδευσης, η πρόσβαση στην αποκατάσταση και την υγειονομική περίθαλψη και η οικονομική καθώς και η κρατική υποστήριξη σε πολλές κοινότητες στη Ρωσία, επηρέασε τις αποφάσεις των γονέων στο να τοποθετήσουν ή να συνεχίσουν να έχουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα.

Μέσα σε ορφανοτροφεία, ο διεθνής οργανισμός κατέγραψε το διαχωρισμό παιδιών τα οποία το προσωπικό θεωρούσε πως έχουν σοβαρότερες αναπηρίες, στα λεγόμενα δωμάτια “lying-down”, όπου τα παιδιά περιορίζονται σε κούνιες και συχνά δένονται σε έπιπλα με κουρέλια. Πολλά από αυτά τα παιδιά λαμβάνουν ελάχιστη προσοχή, εκτός της σίτισης και της αλλαγής πάνας. Καθηλωμένα στις κούνιες δεν έχουν την ευκαιρία να σηκωθούν, να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά ή να βγουν έξω.

“Πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες υποφέρουν σε αυτά τα δωμάτια, που περιορίζουν σε τεράστιο βαθμό τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική τους ανάπτυξη” δήλωσε η Mazzarino. “Πρόκειται για μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί, αν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν την σωστή διατροφή, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση που χρειάζονται ως αδιαμφισβήτητο δικαίωμα.”

Η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της ιδρυματοποίησης των παιδιών, δήλωσε η Human Rights Watch. Η τοποθέτηση των παιδιών σε κρατική φροντίδα θα πρέπει να γίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα και σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, που να εξυπηρετεί το ύψιστο συμφέρον του παιδιού και να τηρεί το διεθνές δίκαιο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να παρέχει κοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες στις οικογένειες ώστε να τις βοηθά να μεγαλώνουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο σπίτι.

Πηγή: hrw.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!