Σκωτία: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της φτώχειας

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών έχει προσεγγίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη βρετανική και κατ’επέκταση για την ευρωπαϊκή οικονομία η έκβαση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ανεξαρτήτως όμως της έκβασης του δημοψηφίσματος, το χρόνιο πρόβλημα της φτώχειας στη Σκωτία φαίνεται μάλλον δυσεπίλυτο σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε τον Ιούνιο το Ίδρυμα Joseph Rowntree.

Βάσει των συμπερασμάτων της Έκθεσης, που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2014, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα και οι δημόσιες υπηρεσίες της Σκωτίας θα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να υποστηρίζουν τις οικογένειες, ενώ παράλληλα η εργασία θα πρέπει να “ανταμοίβεται” (making work pay) μέσω της υποστήριξης του δικτύου ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ένας στους επτά ενήλικες σε εργασιακή ηλικία και ένα στα επτά παιδιά ενδέχεται να διαβιούν (ακόμη και τότε) κάτω από το όριο της φτώχειας – με τα δύο τρίτα εξ αυτών να ανήκουν σε εργαζόμενες οικογένειες.

Τα ευρήματα της έρευνας εξετάζουν τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Σκωτία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φτώχειας, ακόμη και εάν αυξηθούν κατά πολύ οι δείκτες απασχόλησης.

Ο δείκτης απασχόλησης της Σκωτίας έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και υψηλότερα σε σχέση με το συνολικό δείκτη απασχόλησης του ΗΒ των τελευταίων οχτώ ετών. Στην παρούσα μέτρηση, ο δείκτης απασχόλησης ανέρχεται στο 73,5% ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 80% έως το έτος 2025 εάν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός μεγέθυνσης. Υπό τα υφιστάμενα πληθυσμιακά επίπεδα της Σκωτίας, τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε επιπρόσθετες 300.000 θέσεις εργασίας για την οικονομία της χώρας.

Οι συγγραφείς της Έκθεσης ανέλυσαν τον αντίκτυπο αυτής της μεγέθυνσης, εξετάζοντας τα αποτελέσματα στα επίπεδα φτώχειας υπό δύο σενάρια:

(α) οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι πλήρους απασχόλησης και

(β) οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι μερικής απασχόλησης.

  • Εάν το ποσοστό αναφοράς του 80% (benchmark) προσεγγιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας αποκλειστικά μερικής απασχόλησης, η φτώχεια ανάμεσα στους ενήλικες σε εργασιακή ηλικία θα μειωθεί από 800.000 άτομα (19,4%) σε 670.000 άτομα (16,2%).
  • Όμως, εάν οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι πλήρους απασχόλησης, ο αριθμός των φτωχών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο: στα 600.000 άτομα (14,6%), ενώ το 65% εξ αυτών θα ανήκουν σε εργαζόμενες οικογένειες.
  • Ο χαμηλότερος δείκτης φτώχειας που προκύπτει από το δεύτερο σενάριο (δηλαδή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης), αποδεικνύει την σημαντικότητα της αύξησης της “έντασης της εργασίας” (work intensity), όπου οι οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε θέσεις εργασίας περισσότερων ωρών απασχόλησης. Η αύξηση της έντασης της εργασίας δημιουργεί όμως ίδια προβλήματα: οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν την επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ευέλικτων και οικονομικά προσιτών όπως οι υπηρεσίες δημοσίων μεταφορών, παιδικής φροντίδας, κοινωνικής φροντίδας ενηλίκων και υπηρεσιών υγείας ώστε μία οικογένεια να μπορεί να υποστηρίζεται για να έχει τη δυνατότητα να εργάζεται περισσότερες ώρες.

Ο Δρ. Peter Kenway, Διευθυντής του National Policy Institute και ένας εκ των συγγραφέων της Έκθεσης δήλωσε σχετικά: “Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα απασχόλησης, η Σκωτία της μετά-δημοψηφίσματος εποχής θα πρέπει να αποφύγει την αντικατάσταση του προβλήματος της υλικής αποστέρησης με αυτό των μη ευέλικτων υπηρεσιών και της έλλειψης χρόνου: οι οικογένειες που δεν έχουν αρκετά χρήματα πολύ συχνά δεν διαθέτουν και αρκετό χρόνο. Και οι δύο πλευρές της εκστρατείας ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες που δυσκολεύονται να βρούν αξιοπρεπή εργασία που να αμοίβει ικανοποητικά”.

Ο Jim McCormick, σύμβουλος του Ιδρύματος Joseph Rowntree για τη Σκωτία δήλωσε: “Τα δύο σενάρια υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Σκωτία εάν επιθυμεί να μειώσει τον δείκτη φτώχειας. Η αύξηση της απασχόλησης θα μειώσει την φτώχεια, αλλά μονάχα οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα εξαλείψουν το φαινόμενο της φτώχειας με τις χαμηλές αμοιβές και τις ανεπαρκείς ώρες εργασίας να είναι τόσο εκτεταμένες”.

northedinburghnews.wordpress.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  O COVID-19 ενδέχεται να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην παιδική εργασία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!