2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες ή στο όριο της φτώχειας

Βάσει των στοιχείων της Έκθεσης του Ο.Η.Ε για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2014 (Human Development Report 2014)

Η Έκθεση καλεί στην καθολική παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και στην χάραξη ισχυρότερων πολιτικών για την κοινωνική προστασία και την πλήρη απασχόληση ώστε να προωθηθεί και να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πρόοδος.

Η επίμονη ευαλωτότητα απειλεί την ανθρώπινη ανάπτυξη, και εάν δεν αντιμετωπιστεί συστηματικά μέσω πολιτικών, η πρόοδος δεν θα είναι ούτε ισόνομη ούτε βιώσιμη. Αυτή είναι η κύρια διακήρυξη της Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Έτους 2014: Διατηρώντας την Ανθρώπινη Πρόοδο: Μειώνοντας τις Ευαλωτότητες και Οικοδομώντας την Ανθεκτικότητα (2014 Human Development Report: Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εισοδηματικής φτώχειας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με 1,25 δολάρια ή λιγότερα ημερησίως. Πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις του Δείκτη Πολυδιάστατης Φτώχειας (UNDP Multidimensional Poverty Index) αποκαλύπτουν ότι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες ζουν σε συνθήκες φτώχειας με συνθήκες επικαλυπτόμενης αποστέρησης στην υγεία, την εκπαίδευση και τα πρότυπα διαβίωσης. Παρόλο που η φτώχεια έχει μειωθεί συνολικά, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να επιστρέψουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπτωση απροσδόκητων περιστατικών (όριο φτώχειας).

“Αντιμετωπίζοντας τις ευαλωτότητες, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να διαμοιραστούν την αναπτυξιακή πρόοδο, και η ανθρώπινη ανάπτυξη θα μετατραπεί ολοένα και περισσότερο σε ισόνομη και βιώσιμη”, δήλωσε η Επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη Helen Clark (UNDP).

Η Έκθεση υποστηρίζει ότι καθώς οι κρίσεις επεκτείνονται ταχύτερα και βαθύτερα, η κατανόηση της ευαλωτότητας είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να διασφαλισθούν οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί (gains) και να διατηρηθεί η πρόοδος. Σημειώνει επίσης μία μείωση στην αύξηση του επιπέδου ανθρώπινης ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές, όπως μετράται από τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index (HDI).

Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι απειλές όπως οι οικονομικές κρίσεις, οι διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων, οι φυσικές καταστροφές και οι βίαιες συγκρούσεις ανακόπτουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της προόδου.

“Η μείωση τόσο της φτώχειας όσο και της ευαλωτότητας των ανθρώπων που οδηγεί στην επιστροφή σε συνθήκες φτώχειας θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο της ατζέντας μετά το έτος 2015″, αναφέρει η Έκθεση”. “Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας δεν αφορά μόνο στο να φθάσουμε στο σημείο “μηδέν” – αφορά και στη διατήρηση αυτού του επιτεύγματος”.

crop.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  ChildRescue Εφαρμογή: Καινοτομία για την Έρευνα και Εντοπισμό Αγνοούμενων Παιδιών

Be the first to comment on "2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες ή στο όριο της φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!