Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η Διεθνής Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας έχει ως απαρχές τις την 17η Οκτωβρίου του 1987.  Την ημέρα εκείνη, πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τροκαντερό στο Παρίσι – όπου υπεγράφη η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948 – προς τιμή των θυμάτων της ακραίας φτώχειας, της βίας και της πείνας.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως η φτώχεια αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβεβαίωσαν την ανάγκη για συσπείρωση ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Οι πεποιθήσεις αυτές χαράχτηκαν πάνω σε μια πέτρα της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν την ίδια μέρα. Από τότε, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και κοινωνικής προέλευσης συγκεντρώνονται  κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους φτωχούς.

Αντίγραφα της χαραγμένης πέτρας έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο και χρησιμεύουν ως τόποι συγκέντρωσης για τον εορτασμό της ημέρας. Ένα τέτοιο αντίγραφο βρίσκεται στον κήπο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, περιοχή του ετήσιου εορτασμού που διοργανώνεται από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας και κάλεσε όλα τα κράτη να αφιερώσουν την Ημέρα για την παρουσίαση και την προώθηση, κατά περίπτωση, σε εθνικό επίπεδο, συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όσον αφορά την εξάλειψη της φτώχειας και της ανέχειας.

Η 17η Οκτωβρίου παρουσιάζει μια ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, την ευκαιρία να  ακουστούν οι ανησυχίες τους. H Συμμετοχή των ίδιων των φτωχών βρισκόταν πάντα στο κέντρο του εορτασμού της ημέρας από την αρχή. Ο εορτασμός της 17ης Οκτωβρίου αντανακλά επίσης την προθυμία των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να χρησιμοποιούν την πείρα τους για να συμβάλουν στην εξάλειψη της φτώχειας.

un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση της Επιτροπής: Η φύση της Ευρώπης απειλείται καθώς ο κόσμος καταγράφει το χειρότερο έτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!