Ημέρα του ΟΗΕ 2014

Ημέρα του ΟΗΕ 2014 (2)

Η Ημέρα του ΟΗΕ (United Nations Day), που εορτάζεται στις 24 Οκτωβρίου από το 1948,  σηματοδοτεί την επέτειο έναρξης της ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών του 1945 . Με την επικύρωση αυτού του ιδρυτικού εγγράφου από την πλειοψηφία των υπογραφόντων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Ηνωμένα Έθνη τέθηκαν επίσημα σε λειτουργία.

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το 2014

“Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ αυτή τη στιγμή που διαδραματίζονται πολλαπλές κρίσεις. Η φτώχεια, η αρρώστια, η τρομοκρατία, οι διακρίσεις και η κλιματική αλλαγή αποτελούν βαρύ φορτίο. Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από την εκμετάλλευση μέσω της καταναγκαστικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής δουλείας ή από ανασφαλείς συνθήκες σε εργοστάσια, χωράφια και ορυχεία. Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού.

Η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσε μια επίσημη δέσμευση από τους ανθρώπους του κόσμου για τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και για να οδηγήσει σε ένα δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Υπήρξαν οδυνηρές αποτυχίες, και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα για να πραγματοποιήθεί το όραμά του Χάρτη του ΟΗΕ. Μπορούμε όμως να πάρουμε θάρρος από τα επιτεύγματά μας.

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών έχουν εμπνεύσει την πιο επιτυχημένη εκστρατεία καταπολέμησης της φτώχειας που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί. Συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της ανισότητας, των βασανιστηρίων και του ρατσισμού έχουν προστατεύσει ανθρώπους, ενώ άλλες συμφωνίες έχουν διαφυλάξει το περιβάλλον. Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έχουν διαχωρίσει εχθρικές δυνάμεις, οι μεσολαβητές μας έχουν επίλυσει διαφορές και οι εργαζομένοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν δώσει σωτήρια βοήθεια.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων και των ευάλωτων. Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, καλώ τις κυβερνήσεις και τα άτομα να εργαστούν για ένα κοινό σκοπό, το κοινό καλό”.

Ban Ki-moon

un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Science Flash For You: Εργαλείο επικοινωνίας για επιστημονικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!