Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
Η επιρροή της οικογενειακής ζωής θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ώστε να είναι διαθέσιμο το συνολικό πλαίσιο ανάλυσης αναφορικά με την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Concordia και το Πανεπιστήμιο του Montreal αποδεικνύει ότι ένας/μία κατανοητικός/η σύντροφος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο με ένα υποστηρικτικό αφεντικό.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, συνέλεξε δεδομένα μεταξύ των ετών 2009 – 2012 από 1.954 εργαζόμενους σε 63 διαφορετικούς οργανισμούς (από τη μελέτη SALVEO) στην επαρχία του Quebec, στον Καναδά.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας εξαρτώνται από μία πλειάδα παραγόντων, και όχι αποκλειστικά από τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συνεντεύξεις προς τους συμμετέχοντες ώστε να μετρήσει παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο διαβιούν, την κοινωνική δικτύωση/ κοινωνικά δίκτυα, το φύλο, την ηλικία, τη σωματική υγεία και το επίπεδο αυτοπεποίθησης.
Οι μεταβλητές αυτές αναλύθηκαν μαζί με τυπικά στρεσογόνους παράγοντες στο χώρο εργασίας, όπως η συναισθηματική εξουθένωση, η κακή χρήση των δεξιοτήτων, οι υψηλές ψυχολογικές απαιτήσεις, η εργασιακή ανασφάλεια και η έλλειψη εξουσίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας επηρεάζεται έντονα από το υπόλοιπο πλαίσιο της καθημερινής ζωής ενός ατόμου, και αντιστρόφως.
Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που συγκατοικούν με τον/την σύντροφό τους αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας, όπως και τα άτομα που διαβιούν σε νοικοκυριά με μικρά παιδιά, με υψηλότερα εισοδήματα (νοικοκυριά υψηλότερων εισοδημάτων), που αντιμετωπίζουν λιγότερες «συγκρούσεις» μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής, και μεγαλύτερη πρόσβαση σε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο εκτός του χώρου εργασίας.
Ασφαλώς, όμως, οι παράγοντες εντός του χώρου εργασίας είναι εξίσου σημαντικοί: λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας αναφέρονται όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν υποστήριξη στο χώρο εργασίας, όταν οι προσδοκίες για την αναγνώριση του παραγόμενου έργου εκπληρώνονται, και όταν υπάρχει η αίσθηση της εργασιακής ασφάλειας.
Ένα υψηλότερο επίπεδο χρήσης δεξιοτήτων σχετίζεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα της ανάθεσης καθηκόντων που κινητοποιούν τους εργαζόμενους.
Πηγή: sciencedaily.com
socialpolicy.gr