Όσλο, 10 Οκτωβρίου 2014
Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014 στον Kailash Satyarthi και τη Malala Yousafzay για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο και όχι να αποτελούν στόχο εκμετάλλευσης για οικονομικό όφελος. Στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 60% του σημερινού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί ο σεβασμός για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Ιδίως σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις, η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών οδηγεί σε συνέχιση της βίας από γενιά σε γενιά.
Με μεγάλο προσωπικό θάρρος, ο Kailash Satyarthi, διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, υπήρξε επικεφαλής σε διάφορες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, όλες ειρηνικές, με επίκεντρο τη σοβαρή εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Malala Yousafzay έχει ήδη αγωνιστεί για πολλά χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, και η ίδια ως παράδειγμα έχει δείξει ότι τα παιδιά και οι νέοι, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής τους και της κατάστασης τους. Αυτό για εκείνη έγινε κάτω από τις πιο επικίνδυνες συνθήκες. Μέσα από τον ηρωικό αγώνα της έχει γίνει η κορυφαία εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Η Επιτροπή Νόμπελ θεωρεί σημαντική τη βράβευση για έναν ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, έναν Ινδό και μια Πακιστανή, ως παράδειγμα για την ένταξη σε ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού. Έχει υπολογιστεί ότι σήμερα υπάρχουν 168 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το 2000 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν κατά 78 εκατομμύρια μεγαλύτερος. Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής εργασίας.
Ο αγώνας κατά της καταπίεσης και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων συμβάλλει στην υλοποίηση της “αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών” που αναφέρει ο Alfred Nobel στη διαθήκη του, ως ένα από τα κριτήρια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πηγή: nobelprize.org
socialpolicy.gr