Οκτώ τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή βλάπτει τον άνθρωπο

Απόδοση στα Ελληνικά: Τομπέα Ελένη

Είναι εύκολο να σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή ως μια πολύ μακρινή και έμμεση απειλή. Πως πρόκειται για κάτι που ο ανθρώπινος πληθυσμός του μέλλοντος θα πρέπει να ξεπεράσει και ίσως ότι ακόμα και τότε, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι πάρα πολύ βλαβερές για τον άνθρωπο.

Όμως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) , “Κλιματική Αλλαγή 2014: Αντίκτυπο, προσαρμογή και ευπάθεια” (Climate Change 2014: Impacts, Adaptation and Vulnerability),  οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήδη μπορούν να παρατηρηθούν, με τον ανθρώπινο πληθυσμό του σήμερα να αποτελεί ήδη θύμα της.

Η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τον ανθρώπινο πληθυσμό αυξάνοντας την θνησιμότητα με αρκετούς τρόπους και με διαφορετικά αρνητικά αποτελέσματα. Οι παρακάτω οκτώ (ενίοτε απρόβλεπτοι) τρόποι είναι μερικοί που καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους:

Καύσωνες: Η ακραία θερμoκρασία μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά μεταξύ των φτωχών που δεν μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των επικίνδυνα ζεστών ημερών, αναμένεται να αυξηθεί από το σημερινό μέσο όρο των 4-6 ημερών ανά έτος σε 33-45 ημέρες μέχρι το 2070. Αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερους θανάτους: Περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στην Αυστραλία το 2011. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προβλέψει 2.000 θάνατους ετησίως από τα μέσα αυτού του αιώνα.

Πλημμύρες: Η κλιματική αλλαγή τείνει να κάνει τις βροχερές περιοχές βροχερότερες και τις ξηρές περιοχές με περισσότερη ξηρασία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση τόσο των πλημμύρων όσο και των ξηρασιών. Οι πλημμύρες είναι μια από τις πιο κοινές φυσικές καταστροφές, εκτοπίζοντας ανθρώπους από τα σπίτια τους, καταστρέφοντας υποδομές και κτίρια και έχοντας μεγάλο αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο. Μόνο κατά το έτος 2011, 112 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επλήγησαν από τις πλημμύρες, και 3140 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Φωτιές: Οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερες πυρκαγιές. Μεγάλο παράδειγμα η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Και δεν είναι μόνο τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί από την πυρκαγιά που αποτελούν προβλήματα. Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές έχει συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, στο κεφάλαιο 11 “Ανθρώπινη Υγεία: Επιπτώσεις, Προσαρμογή και παράλληλα οφέλη”  (“Human Health: Impacts, Adaptation, and Co-Benefits”).

Ξηρασία: Σε αντίθεση με τις πλημμύρες, η ξηρασία είναι σπάνια μια άμεση “δολοφόνος”. Όμως εξαιρετικά ξηρές συνθήκες που διαρκούν για μήνες ή χρόνια μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη τροφίμων και νερού και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, κατί το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Οι ξηρασίες έχουν επίσης τεράστιο οικονομικό κόστος, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες. Η Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, έχασε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2007 με 2009, λόγω της μειωμένης παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από την ξηρασία.

Μείωση των καλλιεργειών και ελλείψεις τροφίμων: Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, θα οδηγήσουν σε μειώσεις ορισμένων καλλιεργιών σε ορισμένες περιοχές. Ενώ αυτό μπορεί να αποτελεί απλά μια ενόχληση για τους ανθρώπους στις αναπτυγμένες χώρες, όταν πρόκειται για τροφές όπως το λάιμ και το αβοκάντο, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη όταν οι μειώσεις αφορούν σε  καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, για τις χώρες που ήδη αγωνίζονται να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες αυξάνουν τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων, είναι μια ιδιαίτερη ανησυχία σε εκείνα τα μέρη που ήδη υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, όπως μεγάλα τμήματα της Αφρικής.

Λοιμώδη νοσήματα: “Το κλίμα μπορεί να ενεργήσει άμεσα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη, την επιβίωση, την επιμονή, μετάδοση ή παθογένεια παθογόνων ιών” αναφέρουν οι επιστήμονες της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Τα κουνούπια είναι ευαίσθητα στο κλίμα και καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, θα βρουν ευνοϊκούς οικοτόπους σε μέρη που κάποτε ήταν πάρα πολύ δροσερά για να ζήσουν, όπως σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και υψόμετρα. Οι ασθένειες που μεταδίδουν, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και πυρετός chikungunya, θα εξαπλωθούν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη, μπορεί να αυξήσει τη μετάδοση της ελονοσίας, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ο δάγκειος πυρετός είναι μια άλλη ανησυχία- καθώς έχει αυξηθεί 30 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Επίσης χάρη στην ικανότητά μολυσμένων ταξιδιωτών να κυκλοφορούν σε όλη την υδρόγειο, ο πυρετός chikungunya έχει ήδη εξαπλωθεί από την Αφρική και την Ασία προς την Καραϊβική, και μπορεί να είναι “έτοιμος” να περάσει και στην ηπειρωτική Αμερική.

Ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού και των τροφίμων αποτελούν επίσης μια ανησυχία. Για παράδειγμα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς το κλίμα αλλάζει, μπορεί να προωθήσουν την μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, όπως είναι  η χολέρα και άλλες που προκαλούνται από βακτήρια Vibrio, ιδιαίτερα σε μέρη όπου δεν υπάρχουν καλές μέθοδοι για τη διαχείρηση των ανθρώπινων αποβλήτων.

Ψυχικές ασθένειες : Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει το άγχος, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία. “Οι σκληρότερες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και κύματα καύσωνα έχουν την τάση να αυξάνουν το άγχος για όλους εκείνους που είναι ήδη ψυχικά ασθενείς, και μπορεί να δημιουργήσουν αρκετή πίεση για κάποιους που δεν είναι ακόμα άρρωστοι” γράφουν οι ερευνητές επίσης στο κεφάλαιο 11.

“Όταν υπάρχει μια περιβαλλοντική προσβολή, η επιβάρυνση μιας ψυχικής νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη από μιας σωματικής “ αναφέρει ο Steven Shapiro, ψυχολόγος από τη Βαλτιμόρη ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα και την ψυχολογία για τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ψυχολόγοι για την Κοινωνική Ευθύνη” (Psychologists for Social Responsibility – PsySR). “Οι επιζώντες μπορεί να αντιμετωπίσουν:  διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα σχέσεων, και ακαδημαϊκά προβλήματα μεταξύ των παιδιών. “Φαινόμενα αργής ανάπτυξης, όπως οι ξηρασίες, έχουν ακόμη συνδεθεί και με αυξήσεις αυκτοκτονιών”.

Βία και συγκρούσεις: Η ανθρώπινη βία σπάνια έχει μια ενιαία αιτία, αλλά πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σε συκρούσεις, όπως είναι: οι ελλείψεις  νερού και τροφίμων, υποβάθμιση του εδάφους που καθιστά τη γη λιγότερο κατάλληλη για τη γεωργία, οι μετακινήσεις των ανθρώπων που μεταναστεύουν από εδάφη που γίνονται λιγότερο κατοικήσιμα.

“Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει έμμεσα κινδύνους βίαιων συγκρούσεων με τη μορφή του εμφυλίου πολέμου και της δια-ομαδική βίας, ενισχύοντας καλά τεκμηριωμένες αιτίες αυτών των συγκρούσεων, όπως είναι η φτώχεια και οικονομικές κρίσεις,” γράφουν οι ερευνητές στην περίληψη της έκθεσης για τη χάραξη πολιτικής.

Πηγή: smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  ΚΕΘΕΑ: O COVID-19 και η επόμενη μέρα για τις εξαρτήσεις

There are 3 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!