Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) – «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Aπό το 1996 έχει καθιερωθεί στη χώρα μας η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Νίκη Για Τη Ζωή!

Οι γενικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

1. Η αναγνώριση των κινδύνων που ενέχει, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού.
2. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και στα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.
3. Η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η πραγματοποίηση δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου.
4. Η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
5. Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους.
6. Η ολοκληρωμένη ενημέρωση και η ενδυνάμωση όλων των μελών της οργανωμένης κοινωνίας προκειμένου να αναλάβουν δράση στην κοινότητα για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) - «ΑΛΚΥΟΝΗ»

«ΑΛΚΥΟΝΗ», το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού

Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού (υπεύθυνη έργου : κα. Ι Αντωνιάδου –Κουμάτου). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Η ανάγκη αποτυπώθηκε μέσα από την «Εθνική μελέτη καταγραφής των ποσοστών και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού», που κατέδειξε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Έτσι παρά το γεγονός του υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού πέφτουν στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9 % τον 6ο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  συνιστά ότι ο αποκλειστικός μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες ζωής είναι η ιδανική διατροφή για τα βρέφη.

Κλειδί για ένα επιτυχές πρόγραμμα προαγωγής του μητρικού θηλασμού είναι η αλλαγή στάσης όλης της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο μητρικό θηλασμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, στην υποστήριξη των θηλαζουσών και την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα ως συντονιστικός φορέας της πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία» επιδιώκει την ενημέρωση των υγειονομικών μονάδων και την κινητοποίησή τους ώστε ο θεσμός αυτός να επεκταθεί σε όσο το δυνατό περισσότερες υγειονομικές μονάδες και στην κοινότητα.

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) - «ΑΛΚΥΟΝΗ»Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα, η «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, διευρύνει τη λειτουργία του Ιατρείου Θηλασμού που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Παιδιού Καισαριανής κάθε Δευτέρα. Στις 3, 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2014 η Αλκυόνη διοργανώνει ατομικές συναντήσεις και ανοιχτά ενημερωτικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια των οποίων εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν έγκυες και μητέρες που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής σχετικά με θέματα μητρικού θηλασμού.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα λειτουργίας του Ιατρείου Θηλασμού κατά την εβδομάδα εορτασμού θα είναι το εξής:

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ατομικές Συναντήσεις κατόπιν ραντεβού.

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ανοιχτό σεμινάριο με θέμα «Συνήθη προβλήματα στο μητρικό θηλασμό»

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00- Ατομικές Συναντήσεις κατόπιν ραντεβού.

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ανοιχτό σεμινάριο με θέμα «Προετοιμασία για επιτυχή θηλασμό».

Για περισσότερες πληροφορίες, ραντεβού και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε καθημερινά 09.00-14.00 στο τηλέφωνο 210-7701557.

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014

Πηγές: moh.gov.gr,

epilegothilasmo.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

There are 2 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!